Nieuws Financiën

Agora Lelystad staat er financieel beroerd voor

De Agora in Lelystad staat er financieel beroerd voor. Het tekort is opgelopen tot meer dan een miljoen euro, meldt de gemeente. Zonder ingrijpen staat het voortbestaan van het theater en congrescentrum op het spel. Dat meldt de Stentor.

Herre Stegenga 25 april 2016

Agora lelystad

De gemeente schiet te hulp - niet voor het eerst - met een bijdrage van 750.000 euro. Het gaat om een lening van zes ton, de rest is een extra subsidie. "Naar ons oordeel kan Agora deze belabberde vermogenspositie nooit op eigen kracht te boven komen", meldt het college.

VerliesHet opvallende gebouw is geopend in 2007 en draaide meteen al met verlies. In de woorden van de gemeente: 'De exploitatie is een terugkerend vraagstuk'. Vanaf 2008 werden maatregelen van kracht om de situatie verbeteren en dat resulteerde in 2011 voor het eerst in zwarte cijfers. Lang duurde dat niet, in 2012 dook de Agora weer in het rood. Een gevolg van de economische crisis.

Vooral de inkomsten uit de verhuur van het gebouw (voor vergaderingen, congressen en andere bijeenkomsten) vallen tegen. Sinds enkele jaren heeft de Agora een functie als bioscoop, maar dat levert niet genoeg op om uit de rode cijfers te blijven.