Nieuws Financiën

Almelose Qredit begint avondschool voor toekomstige ondernemers

Het Almelose bedrijf in microfinanciering breidt aanbod voor (startende) ondernemers rap uit. Qredits is met 167 miljoen aan kredieten een grote speler geworden, laat De Twentsche Courant Tubantia weten.

Van onze redactie 30 augustus 2016

Qredits Frans Nikkels

Het Almelose Qredits begint een eigen opleiding om mensen klaar te stomen de eerste stappen te zetten naar het ondernemerschap.

De start is volgende maand in de bakermat Almelo, in Eindhoven en in Rotterdam. Het is de bedoeling dat later ook in andere steden de EigenBaas Avondschool wordt aangeboden. In Almelo, Eindhoven en Rotterdam werkt Qredits daarvoor nauw samen met het UWV, de betrokken gemeenten en de ROC's. Een klas bestaat uit maximaal vijftien deelnemers. Het lesprogramma, dat uit tien verschillende avonden bestaat, is gratis.

Ondernemingsplan

De deelnemers kunnen hun eigen ondernemingsplan schrijven. Daarbij worden ze begeleid door docenten, ervaren ondernemers en professionals uit het bedrijfsleven. Het is de bedoeling dat het ondernemingsplan na de opleidingsperiode ook daadwerkelijk wordt omgezet in een bedrijfje. Daarbij kan de betrokken starter voor financiering aankloppen bij Qredits.

De avondopleiding is in korte tijd het tweede, nieuwe initiatief van de Almelose instelling. Naast een lening kunnen ondernemers sinds juni ook voor een werkkapitaalkrediet aankloppen bij Qredits. Daarmee wordt ingespeeld op de zoektocht van sommige startende ondernemers en kleinere bedrijven naar tijdelijk extra geld om bijvoorbeeld voorraden te kunnen voorschieten en salarissen uit te keren.

Microfinanciering

Qredits is sinds 2009 actief en wordt gesteund door overheid en banken. De Almelose instelling kreeg begin dit jaar 100 miljoen euro ter beschikking van de Europese Investeringsbank om kleine ondernemers op weg te helpen. Voor honorering van die aanvraag kreeg Qredits de steun van koningin Maxima, die zich al jaren inzet voor microfinanciering aan kleine ondernemers.

Qredits heeft de afgelopen jaren al 8000 ondernemers gefinancierd voor een totaalbedrag van 167 miljoen euro. De organisatie bestaat uit 55 vaste medewerkers en 650 vrijwillige coaches, die (beginnende) bedrijven met advies bijstaan.

Foto: Frans Nikkels