Nieuws Financiën

Deze Amerikaanse miljardair investeert 1 miljoen dollar in sociale marktplaats Rikx

De steenrijke Amerikaanse zakenman Michael Bloomberg steekt 1 miljoen dollar in het Rotterdamse Rikx. Op dit platform, opgezet door adviesbureau Rebel, kunnen ondernemers hun sociale plannen aanbieden. De gemeente Rotterdam draagt ook nog eens een half miljoen euro bij om deze markplaats voor sociaal ondernemerschap verder uit te rollen.

Van onze redactie 18 januari 2022

Mike Bloomberg was burgemeester van New York

Amerikaanse zakenman Michael Bloomberg investeert 1 miljoen dollar in Rotterdams Rikx. Foto: AFP

Met Rikx – modernisering van het woord Riks, wat staat voor rijksdaalder - kunnen bedrijven die graag willen bijdragen aan een sociale, inclusieve arbeidsmarkt, maar daar binnen hun eigen bedrijf geen mogelijkheden voor hebben, geld investeren in sociale projecten. Deze worden gepresenteerd op het ‘Rikx-platform’. De markt die daarmee wordt gecreëerd, wordt geïnvesteerd in lokale sociaal ondernemers.

Bloomberg laat weten vanaf het begin gecharmeerd te zijn geweest van Rikx, omdat het potentieel heeft ‘om ingezet te worden in meer steden, en een actieve betrokkenheid heeft van lokale, private en particuliere investeerders’. Andrea Coleman van Bloomberg Philanthropies, de verstrekker van het geld, zegt tegen het AD: ,,Particulieren kunnen nu dankzij Rikx heel slim sociale ondernemers steunen en zo mensen aan werk en diploma’s helpen. Wij denken dat het ook in andere steden kan werken en daar helpen we Rikx graag bij.’’

De komende 3 jaar gaan de initiatiefnemers achter Rikx deze doorontwikkelen en opschalen. Eerst lokaal, dan naar andere gemeentes binnen Nederland en vervolgens internationaal.

Lees ook: Impact-ondernemers willen de wereld een beetje mooier maken

Midden in coronatijd kreeg Rikx tientallen mensen aan het werk

Het idee voor Rikx, een economisch systeem rondom social impact, ontstond bij Rotterdams adviesbureau Rebel. De vraag was: hoe bekostig je sociale projecten zonder dat deze steeds afhankelijk zijn van subsidies? ,,Ik was altijd overtuigd dat sociaal ondernemers een sleutelrol hebben in het maken van sociale impact in de stad”, legt Rikx-initiatiefnemer en Rebel-consultant Wouter Vos. ,,Zelfs middenin coronatijd hebben ze tientallen mensen naar werk begeleid. En dat zijn veelal mensen die onder de radar van de gemeente leven en daardoor niet altijd geholpen worden. Dat bedrijven deze sociaal ondernemers helpen financieren is uniek aan Rikx.”

Hoe werkt Rikx?

Rikx is een systeeminnovatie, gebaseerd op economische theorie en de principes van vraag en aanbod in marktsystemen. Sociaal ondernemers bieden hun projecten aan op het online Rikx-platform. Bedrijven en fondsen kunnen de Rikx kopen, en helpen daarmee sociaal ondernemers om hun projecten te kunnen realiseren.

Vanaf vandaag altijd op de hoogte met het laatste nieuws voor ondernemers. Rond lunchtijd in je mailbox!

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws