Nieuws Financiën

Amsterdam: meer loon voor hetzelfde werk

Iemand die in Amsterdam werkt, verdient gemiddeld tien procent meer dan iemand met een vergelijkbare baan elders in het land. Dat berekende het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). De ongelijkheid in de stad neemt ondertussen wel toe. Dit bericht Het Parool dinsdag.

Priscilla Tienkamp 8 maart 2016

Amsterdam Loon Werk

In Rotterdam en Utrecht liggen de lonen ruim acht procent hoger dan in de rest van het land, schrijft het PBL in een dinsdag verschenen rapport. In Nederland concentreren 25 procent van de best betaalde banen zich in toenemende mate in de steden. Tussen 1980 en 2012 is vooral in Amsterdam en Utrecht het aantal banen snel gestegen. In 1980 waren de meeste banen nog te vinden in de Rotterdamse regio, maar inmiddels is deze regio door zowel de Amsterdamse als de Utrechtse regio ingehaald. Een groot deel van die groei in Amsterdam werd bepaald door de regionale kenmerken, zoals de bereikbaarheid, kwaliteit van de leefomgeving en voorzieningen. KloofTerwijl het gemiddelde loon in de stad de afgelopen jaren is gestegen, is ook de ongelijkheid in Amsterdam toegenomen. Tussen 2001 en 2012 nam de loonongelijkheid in Amsterdam toe met 1,5 procent. De oorzaak? In de stad is het aantal hoogbetaalde banen tussen 2001 en 2012 toegenomen, maar zijn ook méér laagbetaalde banen ontstaan. In de andere Nederlandse stadsgewesten is dat niet gebeurd. Mensen met laagbetaalde banen worden in de stad vaker 'arm'. In deze trend spant de gemeente Amsterdam samen met Utrecht de landelijke kroon. 34 procent van de mensen die nu een laag betaalde baan hebben in Amsterdam, vielen in 2001 nog in een hogere loongroep.

SegregatieToch is de segregratie van mensen met een laag loon in Amsterdam tussen 2001 en 2012 veel minder toegenomen dan in andere stedelijke gebieden in Nederland. In de grotere steden was de mate van segregatie van inwoners met laagbetaald werk in 2012 zelfs het laagst in Amsterdam. De onderzoekers geven niet aan of de toenemende verschillen tussen arm en rijk in de steden regen tot zorg is. Edwin Buitelaar van het PBL verklaart tegen Trouw wel dat het goed is om "onder ogen te zien wat er gebeurt bij beleid dat sterk gericht is op het aanjagen van de steden als economische motor: dan worden de verschillen groter"."Die keus moeten beleidsmakers maken: accepteer je die verschillen en toenemende segregatie of vind je het een probleem?" aldus Buitelaar.