Aangeboden door ABN AMRO MeesPierson

Branded Content Bedrijfsoverdracht

Ron Reinders over zijn ondernemersdroom: ‘Opgeven was nooit een optie’

Zo groen als gras begon Ron Reinders in 2008 zijn ondernemersavontuur met Racetrailer.com. Nu, 15 jaar later, rekent hij de familie Schumacher, Verstappen en Magnussen tot zijn klantenkring en heeft hij 100 procent van zijn aandelen verkocht aan Movico. ,,Ik werd uitgelachen door mijn omgeving, maar ik voelde dat mijn business een groot succes zou worden.”

Esmee Weerden 21 augustus 2023

LJKS20230816 4381

Foto: Lars Smook.

Zijn eerste ervaring met trailers was niet al te best. ,,Ik werkte bij auto-importeur Pon, toen ik in contact kwam met iemand die zijn bedrijf in trailers voor beurzen en marketingacties aan me wilde verkopen.” Reinders, die graag wilde ondernemen, zag zijn kans schoon. Maar na een halfjaar voor niks gewerkt te hebben, naast zijn baan in loondienst, bleek de verkopende partij een dubbele agenda te hebben.

,,De eigenaar wilde niet verkopen. Hij had alleen interesse in mijn netwerk in de autosport.” Toch was dit niet het begin van het eind, maar het begin van Reinders’ grote succes. Want het balletje ging rollen en zijn netwerk ging hem bellen: ‘doe jij niet ook in racetrailers’? Het bedrijf Racetrailer.com was geboren. ,,Hier zag ik wel handel in.”

Het Ondernemersdiner

Denk je ook weleens na over het verkopen van je onderneming? Het Ondernemersdiner biedt een unieke mogelijkheid om vrijblijvend en in een intieme setting met collega-ondernemers te praten over deze onderwerpen. Bovendien leer je van de ervaringen van andere ondernemers. De exclusieve diners vinden plaats op elf locaties door het hele land.

Vallen en weer opstaan

Er bleken grote budgetten beschikbaar te zijn voor speciale trailers die raceauto’s veilig kunnen vervoeren. De eerste klant had Reinders al snel, alleen de trailer nog niet. ,,Ik wist tweedehands trailers op de kop te tikken, maar belandde van het ene in het andere drama. De trailers waren te oud en te geavanceerd. Een keer stond er zelfs eentje in de fik in Portugal.”

Terwijl hij van niemand steun kreeg, bleef Reinders geloven in zijn ondernemersdroom. ,,Daar ging ik dan op pad naar het circuit van Spa-Francorchamps. Gewapend met een iPad onder mijn arm met wat foto’s van trailers erop. Tot mijn onderbroek nat van de regen. Van de 35 pitboxen werd ik er 30 meteen uitgeschopt. Maar een paar hadden wél interesse.”

Onderscheidend in een nichemarkt

De vraag naar trailers was er, het aanbod daarentegen ook. ,,In Europa zijn er 15 tot 20 aanbieders in de autosport. En dat zijn er best veel in een nichemarkt.” Hoe Reinders dan toch onderscheidend wist te zijn? ,,Ik moest mijn businessmodel aanpassen. Dat betekende geen verhuur meer en zelf hufterproof trailers laten bouwen. Maar niet op maat, zoals mijn concurrenten deden.”

Hierdoor kon Reinders trailers relatief goedkoop aanbieden en dankzij zijn marketingachtergrond wist hij dit goed in de markt te zetten. ,,Je kan bij Racetrailer.com geen verschillende kleuren leer of verschillende soorten hout kiezen. Ik heb één design en bied een keuze uit zeven interieurs die modulair op te bouwen zijn.” Met als gevolg dat de hele Europese markt onder druk kwam te staan. ,,Want ik leverde nieuwe trailers voor dezelfde prijs waar mensen normaal gesproken een twintig jaar oude trailer voor kochten.”

''Ik doe veel zaken op gevoel en ik voelde gewoon dat mijn idee kans van slagen had''

Ron Reinders

Foto: Lars Smook.

Meerderheidsbelang verkocht

Het bleek een doorslaand succes. ,,Ik doe veel zaken op gevoel en ik voelde gewoon dat mijn idee kans van slagen had.” Opgeven was voor Reinders nooit een optie: ,,Ik heb altijd gezegd dat ik de grootste leverancier van racetrailers in Europa zou worden. En dat is gelukt.” Ook bij Movico is dat niet onopgemerkt gebleven. Dit Brabantse bedrijf biedt oplossingen voor campagnes en mobiele evenementen, zoals het verhuren van promotietrailers.

Om verder te kunnen groeien verkocht Reinders in eerste instantie in 2018 een meerderheidsbelang van 60 procent aan Movico. ,,Als je een deel van je bedrijf verkoopt, komt er in één keer heel veel geld binnen. Het drama met Icesave kunnen we ons allemaal nog herinneren. Van een van mijn business vrienden kreeg ik dan ook de tip om mijn geld te spreiden. Ik heb toen alle grote banken in Nederland gebeld.”

Slim investeren

,,ABN AMRO MeesPierson was een van de weinige banken waar ik terecht kon. De meeste banken waren gek genoeg niet geïnteresseerd. Of ik moest alles online regelen. Dat vond ik heel vreemd. Bij ABN AMRO MeesPierson namen ze me direct serieus en kreeg ik een contactpersoon toegewezen. Het persoonlijke contact vind ik echt een toegevoegde waarde van deze bank. Ik heb meegemaakt dat ik zelfs een keer in het weekend teruggebeld werd. Er is een periode geweest dat de rente negatief stond. Mijn contactpersoon heeft me toen geadviseerd hoe ik op een slimme manier mijn geld kon investeren en zodoende toch rendement kon maken.”

''Het persoonlijke contact vind ik echt een toegevoegde waarde van deze bank''

Ron Reinders

Sinds begin dit jaar heeft Reinders de overige 40 procent van zijn aandelen aan Movico verkocht. ,,Ik ben 57 jaar en ik wil ook nog genieten van het leven.” Ook nu heeft zijn contactpersoon bij ABN AMRO MeesPierson weer een prognose voor hem gemaakt. ,,Als ik straks definitief stop met werken, dan krijg ik natuurlijk geen salaris meer. Daar moeten veel ondernemers aan wennen. Het is erg fijn dat iemand je dan adviseert hoe je met je geld om moet gaan, zodat je daar geen omkijken meer naar hebt op je oude dag.”

Het Ondernemersdiner

ABN AMRO MeesPierson is samen met Marktlink organisator van Het Ondernemersdiner, dat exclusief georganiseerd wordt voor directeuren/eigenaren van bedrijven met meer dan 20 werknemers. Ronnie Overgoor, host van de diners, zal samen met een deskundige gastspreker alles vertellen over bedrijfsovername of -verkoop en de opties die er zijn om je privévermogen optimaal te benutten. Per diner kunnen maximaal 30 ondernemers aanschuiven en deelname is gratis. Wees er dus snel bij want het aantal plaatsen is beperkt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

tracking pixel