Nieuws Bedrijfsoverdracht

Vliegtuigmaatschappij Corendon verkocht aan Scandinavische investeerder

Reisorganisatie Corendon heeft de overname bekendgemaakt door de Scandinavische investeerder Triton. Deze is nu al eigenaar van Sunweb en wil de twee bedrijven in een later stadium samenvoegen. Ingewijden zeggen dat de deal onderdeel is van een bredere koerswijziging van Corendon: de focus zou gaan van vliegtuigstoelen verkopen naar hotelkamers.

De Ondernemer | Foto: Pim Ras 3 juni 2019

Corendon uslu verkoop hotels vloot pakketreizen sundio

De nieuwe eigenaar Triton heeft nu onder meer Sunweb Group (voorheen Sundio) in zijn portfolio. Dat is op zijn beurt de naam achter bekende reismerken als Sunweb, Jiba, GOGO, Husk, Eliza was Here en X-Travel. Sunweb is opgericht door de Nederlandse reisondernemer Joost Romeijn en werd eind 2018 overgenomen door de Scandinavische investeringsmaatschappij Triton.

Andere focus oprichter

Ingewijden melden dat met de afstoot van de bedrijfsonderdelen de focus van oprichter Atilay Uslu zich verplaatst. Hij zou zich bezig gaan houden met de hotels en hotelkamers, een onderdeel dat nu nog onder leiding van zijn zus valt. Als 'belangrijke minderheidsaandeelhouder' zou hij het bedrijf blijven ondersteunen en adviseren.

Het is niet bekendgemaakt welke bedragen gemoeid zijn met de verkoop van de onderdelen. Het personeel van Corendon zou vanmiddag op de hoogte zijn gebracht. In een persbericht heeft Corendon het over een samengaan met 'gelijkwaardig' Sunweb. 'En waar Sunweb erg sterk is op het gebied van wintersport, voegt Corendon een eigen airline toe aan het toekomstige bedrijf.'

Niet geheel onverwacht

De pivot van Corendon komt niet geheel onverwacht. Oprichter Uslu was vorige maand te gast bij de radio-uitzending van De Ondernemer en hintte toen ook op een nieuwe focus op hotelkamers. Deze kun je hier terugluisteren:

Groei van Corendon

In 2000 richtte Uslu Corendon op, aanvankelijk een reisorganisatie voor reizen naar Turkije, maar inmiddels mag Corendon zich, met een omzet van driehonderd miljoen euro, een ware reisgigant noemen. Zijn eerste miljoen had Atilay Uslu uiteindelijk niet op zijn dertigste, maar op zijn 28ste al binnen.

De luchtvaartmaatschappij van Corendon vliegt jaarlijks ruim 2,5 miljoen passagiers vanuit 28 landen naar 143 luchthavens. Corendon Hotels & Resorts heeft locaties in onder meer Curaçao, Turkije, Spanje en Nederland.

Lees ook: ANVR-directeur: 'Corendon en Sunweb vullen elkaar goed aan'