Nieuws Bedrijfsoverdracht

Corona: 40 procent ondernemers wil bedrijf snel verkopen

Het aantal ondernemers dat van plan is om het bedrijf binnen nu en twee jaar van de hand te doen, is in 2020 bijna verdrievoudigd naar 40 procent. De helft van hen geeft zelfs aan dat zij het bedrijf bij een goede prijs mórgen zouden verkopen. Maar hoe bepaal je de waarde van je bedrijf?

Van onze redactie 5 januari 2021

Marktlink 18

De recente 'coronacijfers' komen uit de Marktlink Monitor waarin bijna duizend bedrijven in het mkb in Nederland, België, Duitsland, Engeland, Zweden en Denenmarken zijn bevraagd. Gemiddeld 70 procent van de mkb’ers in met name Nederland en Engeland overweegt momenteel opvolging of verkoop van hun bedrijf.

Sterkste stijging in 25 jaar

,,We weten dat de verkoopbereidheid van ondernemers anticyclisch is, maar zo’n sterke stijging als nu hebben we in de afgelopen 25 jaar nog niet eerder meegemaakt,” benadrukt Tom Beltman, partner en eigenaar van Marktlink. ,,We zien dat er veel serieuze kopers in de markt zijn, waarbij de waarderingen ook goed zijn. Kopers zijn bereid om door de corona-effecten heen te kijken, waarbij de bedrijfswaarde kan worden genormaliseerd.”

Bij het bepalen van de waarde van een bedrijf spelen diverse aspecten een rol. Vragen die beantwoord moeten worden, zijn onder meer:

  • Hoeveel winst zou je maximaal kunnen maken?
  • Wat is de vast omzet of klantwaarde?
  • Welke risico’s of onzekerheden liggen er in jou en je bedrijf besloten?
  • Is je businessmodel future proof?

Kijk kritisch naar bedrijfsresultaat

Ondernemers die willen verkopen dienen vooral in deze tijd volgens Beltman ook kritisch naar het bedrijfsresultaat te kijken. ,,Als een bedrijf te maken heeft met een daling van 50 procent of meer, is het verstandig om de verkoopplannen uit te stellen. In zo’n geval kan het voor ondernemers lonen om bijvoorbeeld met een investeerder te kijken naar een strategische overname van concurrenten die nóg harder getroffen zijn.”

Hoeveel is het bedrijf waard?

Wat is je onderneming op dit moment waard en hoe bereken je dit? Download hier de overzichtelijke gids over waardebepaling.

Ook meer kopers, maar geen overnamegolf

De coronacrisis zet Nederlandse ondernemers niet alleen aan om de verkoop van hun bedrijf te overwegen. Voor twee derde van het midden- en kleinbedrijf geldt dat zij het juist nu een goed moment vinden om een bedrijf over te nemen, vaak gesteund door familie. Investeerders, zoals private equity partijen, zijn steeds meer een goed alternatief. Het is echter de vraag of deze bereidheid in Nederland zal uitmonden in een overnamegolf. Het aantal ondernemers dat denkt dat bij die verkoop ook de juiste prijs wordt betaald, is namelijk sterk afgenomen: vier op de tien Nederlandse mkb-ondernemers denkt dat de waarde van hun bedrijf is verminderd door corona.

Lees ook: Waarom je bedrijf voor een koper misschien veel interessanter is dan je denkt