Nieuws Bedrijfsoverdracht

Digitale bloemenkiosk Bloomon komt in handen van Engels Bloom & Wild

De digitale bloemenstal Bloomon is overgenomen door Bloom & Wild uit Engeland. Door de fusie ontstaat de grootste Europese online speler - actief in acht landen - in het bezorgen van bloemen en kamerplanten. Voor dit boekjaar worden 8 miljoen bezorgingen en een gezamenlijke winstgevende omzet van circa 250 miljoen euro verwacht.

Van onze redactie 22 april 2021

Bloomen oprichters Patrick Hurenkamp en Bart Troost

Bloomon-oprichters Bart Troost (rechts) en Patrick Hurenkamp hebben hun onderneming verkocht aan Bloom & Wild uit Engeland. Foto: Bloomon

Aron Gelbard, medeoprichter van Bloom & Wild, blijft CEO en de Bloomon-oprichters Bart Troost en Patrick Hurenkamp worden respectievelijk Chief International Officer en Chief Innovation Officer. ,,We combineren twee spelers met een sterk disruptief karakter en gedeelde waarden”, licht Gelbard de overname toe. ,,Beide organisaties hebben de ambitie om de klantervaring steeds verder te verbeteren door de toepassing van technologie en data. Met onze kennis, ervaring en netwerk hebben wij alles in huis om onze positie als marktleider in Europa verder te versterken.”

Naar verwachting realiseert de combinatie in het fiscale jaar dat eindigt in maart 2022 een omzet van circa 250 miljoen euro. Zowel Bloomon als Bloom & Wild zijn al enige tijd winstgevend en hebben samen in totaal driehonderd mensen in dienst.

Lees ook: Van Harrods tot Louis Vuitton: Twentse 'kunstbloemenkoning' is een wereldwijd begrip

Twee bedrijven zijn sterk complementair

Het merk Bloomon blijft actief in de Nederlandse markt. ,,We zijn sterk complementair, zowel in geografische aanwezigheid als in producten en diensten”, aldus Troost. ,,Zo hebben wij bijvoorbeeld veel ervaring met het abonnementsmodel en het kopen van bloemen voor jezelf, terwijl Bloom & Wild excelleert met een breed cadeau-assortiment als losse verkoop en een sterke app. Door een kruisbestuiving van expertise, kwekerrelaties en technologie in de supply-chain gaan wij elkaar over de hele linie versterken.”

Bloomon kondigde in 2020 een koerswijziging aan: van abonnementenservice naar online bloemist. Zo werd de online 'floral shop' gelanceerd waarin - naast de abonnementen - alle verse bossen en luxe droogbloemen eenmalig te bestellen zijn. Troost: ,,Door de overname door Bloom & Wild kunnen we inzetten op internationale expansie en tegelijkertijd structureel blijven investeren in onze propositie."

Veel groeigeld van ventures in Bloomon en Bloom & Wild

Beide digitale bloemenkiosken zijn al jaren succesvol

Bloomon is in 2014 opgericht door Bart Troost, Patrick Hurenkamp en Koen Thijssen en is actief in vijf landen: Nederland, Duitsland, België, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. In 2020 behaalde Bloomon een omzet van 42 miljoen euro. De digitale bloemenkiosk wordt sinds het startjaar financieel ondersteund door onder meer de Rabobank, Tablomonto, Inkef, Partech en Fortino.

Bloom & Wild is in 2013 opgericht door Aron Gelbard en Ben Stanway en is sindsdien uitgebreid naar vijf landen. Voor het fiscale jaar dat eindigt op 31 maart 2021 wordt een omzet van ruim 100 miljoen Britse pond verwacht. In januari haalde de onderneming nog 75 miljoen Britse pond - zo'n 88 miljoen euro - op in een nieuwe investeringsronde die werd geleid door General Catalyst en waaraan ook Index Ventures, Novator, Latitude Ventures, D4 Ventures, Burda Principal Investments deelnamen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws