Nieuws Bedrijfsoverdracht

Werkplatform Roamler koopt Datlinq en zorgt voor revolutie in winkelmarketing

Het Rotterdamse bedrijf Datlinq, gespecialiseerd in onder meer het verwerven en verwerken van data over horeca, is overgenomen door werkplatform Roamler. Door de bundeling krijgen voedings- en drankconcerns als Unilever, Coca-Cola en KraftHeinz de mogelijkheid om volledig geautomatiseerd en realtime inzicht te krijgen in hun verkoop- en marketingactiviteiten in de horeca- en retailmarkt.

Eduard Voorn 25 maart 2021

Jeroen ten Haave van Roamler links

Marco den Ouden, ceo Datlinq (links) en Jeroen ten Haave, CEO Roamler. Foto: Roamler.

Roamler werd tien jaar geleden opgericht en werkt inmiddels door geheel Europa. ,,Op ons platform hebben zich zo’n tweehonderdduizend zzp’ers ingeschreven”, ligt medeoprichter Jeroen ten Haave, CEO van Roamler, de overname toe.

,,Via onze app kunnen zij opdrachten in hun buurt binnenhalen als het opbouwen van promotiemateriaal als een display in een supermarkt. Stel Unilever heeft een actie voor één van haar merken bij AH in een bepaalde stad. Zzp-ondernemers die in de buurt wonen, kunnen via de app daarop reageren. Maar het kunnen klussen zijn op het vlak van mystery shopping. We beschikken dus over een grote groep mensen die snel en op korte termijn een opdracht kunnen uitvoeren.”

Lees ook: Hoogleraar Corine Noordhoff: 'Datagedreven werken onvermijdelijk voor moderne winkelier'

Volgens Ten Haave is zijn bedrijf ook interessant voor producenten van 'fast moving consumer goods' vanwege de data die in de loop van de 10 jaar is verzameld. ,

,Wij weten precies welke winkellocatie interessant is om een promotie te doen, en in de winkel ook nog eens de juiste plek daarvoor. Dat is ook de reden geweest om Datlinq over te nemen. Zij zijn geheel gespecialiseerd in het verzamelen en verwerken van data over de horeca. Zij weten bijvoorbeeld wat er op de menukaart van een restaurant staat en waar de locatie is. Door de samenwerking hebben we een goed beeld over het gehele retail- en horecalandschap. Er werken in totaal 280 mensen bij de twee bedrijven samen.”

Door overname groeien in Europa

Roamler ontving vorig jaar een investering van 20 miljoen euro om haar activiteiten verder uit te breiden. Met dit geld is Datlinq gekocht. Voor het Rotterdamse databedrijf betekent het een kans om het dienstenaanbod verder te verrijken en activiteiten naar meer Europese landen uit te breiden.

Datlinq, inmiddels 20 jaar oud, behoudt haar eigen identiteit en CEO Marco van den Ouden blijft aan het roer.

"Het ultieme doel voor elk merk is om de efficiëntie en de verhouding tussen de opbrengsten en de gedane investering te maximaliseren"

Marco van den Ouden van Datlinq

Kunstmatige intelligentie brengt merken verder

Van den Ouden over zijn bedrijf: ,,Dankzij onze actuele gegevens waaronder check-ins en recensies van consumenten, ondersteund door AI, kunnen we merken helpen daar te investeren, waar hun producten relevant zijn voor de consument. Deze gegevens worden nu verrijkt met miljoenen offline inzichten, afkomstig van de Roamler-community in heel Europa. De horeca - Out-Of-Home - is een extreem vluchtig kanaal, waarbij gemiddeld 35 procent van de locaties elke twaalf maanden verandert als gevolg van openingen, sluitingen en concept-wijzigingen. Weten waar je heen moet en wat je in elk verkooppunt moet doen, is het ultieme doel voor elk merk om de efficiëntie en de verhouding tussen de opbrengsten en de gedane investering te maximaliseren.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws