Nieuws Belasting

Belastingdienst gaat Wet DBA voorlopig niet handhaven

Duizenden zzp’ers kunnen enigszins opgelucht ademhalen. De Belastingdienst gaat vanaf 1 oktober niet actief de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) handhaven. Het betekent dat zij hun opdrachten kunnen voortzetten.

Eduard Voorn 16 juli 2021

Hans Vijlbrief over handhaving Wet DBA

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) wacht eerst de resultaten van de webproef af. Foto: Rijksoverheid

De betrokken staatssecretaris van Financiën, Hans Vijlbrief (D66), heeft naar aanleiding van een motie van Pieter Grinwis (ChristenUnie) verklaard dat handhaving van de Wet DBA, die schijnzelfstandigheid moet tegengaan, niet doorgaat. Vijlbrief hoopt in oktober meer duidelijkheid te kunnen verschaffen over een proef die begin deze week is afgerond. Werkgevers moesten in deze pilot via een speciale webmodule zien uit te vogelen of iemand terecht als zzp’ers aan een opdracht werkt: is er sprake van een dienstbetrekking of opdracht? De kans is nu groot dat een nieuw kabinet mag gaan uitmaken of de Wet DBA in deze huidige vorm nog zal worden voortgezet.

Lees ook: Brandbrief zzp-organisaties naar staatssecretaris Vijlbrief over onduidelijkheid Wet DBA

Betrokken zzp-belangenbehartigers als ZZP Nederland hadden vorige maand in een brandbrief aan Vijlbrief gevraagd duidelijkheid te verschaffen of de Belastingdienst wel of niet vanaf 1 oktober ging handhaven. Er geldt op dit moment namelijk een beperkt handhavingsbeleid vanuit de Belastingdienst, die vanaf 1 oktober zou vervallen. Sinds de invoering van de Wet DBA op 1 mei 2016 (de vervanger van de Verklaring Arbeidsrelatie, kortweg VAR) is er veel over te doen geweest. De wet moet schijnzelfstandigheid voorkomen, maar is eigenlijk ‘bevroren’.

Gemeente Amsterdam rekt DBA op naar volgend jaar

De datum van 1 oktober veroorzaakte veel onrust. Zo ging de gemeente Amsterdam over op het doorlichten van alle zzp-contracten. Amsterdam wilde per 1 oktober namelijk voldoen aan de Wet DBA. Zij waren bang een fikse aanslag te krijgen als de contracten niet goed zouden zijn.

Inmiddels heeft het gemeentelijk managementteam - het hoogste ambtelijke besluitvormende overleg – via het intranet gemeld dat contracten niet eerder worden beëindigd dan 1 januari 2022. ,,Met dit besluit beogen we tijd, rust en ruimte voor oplossingen te creëren. Het besluit is niet zonder (financieel) risico, mocht de Belastingdienst strikt gaan handhaven."

De datum van 1 oktober veroorzaakte veel onrust, onder meer bij Gemeente Amsterdam dat aanvankelijk alle zzp-contract voor die datum wilde doorlichten

Gaat het om belangrijke klussen dan kan er veel meer bij de gemeente Amsterdam, blijkt uit het intranetbericht. ,,Voor zzp-contracten die zo cruciaal zijn dat het project, het programma of de lijntaak stil valt of tot grote financiële risico’s leidt, wordt nader bekeken hoe belangrijk en hoe risicovol deze projecten/taken zijn. In die cruciale gevallen zullen afwijkingen worden aangevraagd bij de stedelijk directeur om het contract voort te zetten ná 1 januari 2022."

Meld ervaringen met Wet DBA!

De Ondernemer wil graag weten of jij last hebt van de onduidelijk rond de Wet DBA. Laat het ons weten. Stuur een e-mail met je ervaring naar redactie@deondernemer.nl

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws