Nieuws Belasting

Deadline btw-aangifte gemist? Dit moet je doen

Het afgelopen kwartaal misten circa 64.000 ondernemers de deadline om hun btw-aangifte en bijbehorende betaling te doen, aldus de Belastingdienst. Dat is zonde, want dit kan je duur komen te staan. Om je te helpen al te hoge kosten te voorkomen stelde de Belastingdienst deze checklist op, die je na kunt lopen als je vergeten bent btw-aangifte te doen.

Redactie | Foto: ANP 19 augustus 2019

Deadline btw aangifte gemist schade beperken boete naheffing

Wie zijn btw-aangifte niet op tijd inlevert, moet een boete betalen, maar krijgt bovendien een naheffingsaanslag. Als je je aangifte niet gedaan hebt weet de Belastingdienst immers niet hoeveel facturen je verstuurd en ontvangen hebt en daarom wordt er een schatting gemaakt voor de te betalen btw. Dit gebeurt op basis van vaste bedragen. Het bedrag van de naheffingsaanslag kan daardoor behoorlijk hoog zijn.

Doe je vervolgens toch btw-aangifte over het betreffende kwartaal, dan blijk je meestal minder te moeten betalen dan het door de Belastingdienst geschatte bedrag. Het advies is daarom om altijd alsnog aangifte te doen. Wil je controleren of de naheffingsaanslag klopt, dan kun je deze controleren met behulp van de checklist naheffingsaanslag van de Belastingdienst.

Lees ook: BTW aangifte voor ondernemers: dit moet je weten

Een naheffingsaanslag voor btw voorkomen

Ondernemers die de btw-aangifte niet of niet op tijd doen, ontvangen altijd een boete van 65 euro. Daarnaast bedraagt de boete voor het niet doen van de betaling 3% van het niet-betaalde bedrag, met een minimum van 50 euro en een maximum van 5.278 euro. Deze boete wordt nadat de aangifte alsnog is gedaan evenredig teruggebracht. Is er daarna geen btw te betalen, dan is er geen boete voor het niet of niet tijdig betalen. De volgende drie tips helpen ondernemers een naheffingsaanslag en boete te voorkomen.

  1. Noteer de deadlines voor de btw-aangifte en -betaling in de agenda. Stel twee weken voor iedere deadline een herinnering in. De deadlines van de kwartaalaangiften en -betalingen zijn ieder jaar op 31 januari, 30 april, 31 juli en 31 oktober. Ook kun je de app Btw-Alert downloaden, die je waarschuwt wanneer je btw-aangifte moet doen.
  2. Plan de betaling. Vroeg in de maand aangifte doen, maar liever pas aan het einde van de maand betalen? Plan de betaling dan enkele dagen voor de deadline in via online bankieren. Zo staat de betaling vóór het verstrijken van de deadline op de bankrekening van de Belastingdienst.
  3. Doe altijd btw-aangifte. Geen facturen verstuurd of ontvangen en geen omzet gedraaid? Doe ook dan btw-aangifte.