Nieuws Belasting

Krediet binnen 1 minuut: dit zijn de veelbelovende financieringstrends

Hoewel banken nog steeds de grootste kredietverstrekkers zijn voor bedrijven, winnen alternatieve financieringsvormen snel terrein. Dit zijn de belangrijkste trends en ontwikkelingen op de markt volgens Peter van Meersbergen.

Vincent Krijtenburg 31 januari 2018

Petervanmeersbergen 1

Maar liefst 90 procent van de Nederlandse bedrijven wordt gefinancierd met bancaire kredieten, zegt Van Meersbergen die Managing Partner is bij Investormatch (De Breed & Partners). “Toch blijkt dat een kwart van de ondernemers geen krediet kan krijgen bij een bank. Deze ondernemers moeten op zoek naar alternatieven”, zegt hij. “De hoogte van bancaire kredieten neemt ook al vijf jaar op rij af. Enerzijds omdat het mkb minder geld nodig heeft, anderzijds omdat de banken strenger zijn geworden.“

Stapelen

Het mixen van verschillende vormen van financiering heet stapelfinancieren. Zo kan een transportbedrijf gefinancierd worden door een particuliere investeerder, een bankkrediet hebben, zijn vrachtwagen leasen en zijn debiteurenbeheer uitbesteden aan een factoringmaatschappij. Al die partijen zorgen er gezamenlijk voor dat er voldoende financiële middelen voorhanden zijn. De investeerders nemen ieder een deel van het risico en rendement.

Lees ook: Deze 7 slimme financieringsvormen kun je inzetten voor groei van je bedrijf

Online en open boekhouden

Een belangrijke trend die Peter van Meersberg ziet, komt voort uit de toenemende snelheid van de markt. Het duurt niet lang meer om als ondernemer krediet te krijgen. “Nieuwe partijen kunnen binnen 24 uur –soms zelfs binnen een minuut- aangeven of je financieringsvraag kans van slagen heeft.” De snelle en geautomatiseerde beoordeling wordt mogelijk gemaakt door knappe systemen en slimme algoritmes die de boekhouding van de aanvrager beoordelen. Volgens Van Meersbergen is angst voor het openstellen van de boekhouding niet nodig. “Bij een bancaire financieringsaanvraag moet je al die informatie handmatig aanleveren. Het neemt dus alleen de barrière weg dat je zelf alles uit je boekhouding moet halen en moet uploaden.”

Volwassen

De crowdfundingsmarkt heeft ondertussen een volwassen status bereikt. “Vroeger werd hooguit de plaatselijke koffietent gecrowdfund, tegenwoordig worden er zelfs ziekenhuizen van 10 miljoen euro gefinancierd met crowdfunding.”

Kiezen of delen

Ook factoring is een vorm van (debiteuren)financiering waar het één en ander verandert. In het geval van factoring draag je als ondernemer de facturatie over aan een gespecialiseerd bedrijf (factoringmaatschappij). In ruil voor een vergoeding ontvang je als ondernemer direct het factuur bedrag.Je hoeft dus niet te wachten totdat zijn facturen zijn betaald. Er zijn een aantal nieuwe partijen op de markt die het mogelijk maken om een deel van de facturatie zelf te doen en een deel uit te besteden. “Kan een klant niet binnen twee weken, maar binnen 90 dagen betalen, dán geef je die factuur aan de factoringmaatschappij De klant is geholpen en de ondernemer heeft direct zijn geld.”

Beurzen

Tot slot verwacht Van Meersbergen veel van mkb-beurzen. Dat zijn beurzen waar mkb-bedrijven een listing krijgen zoals multinationals op de AEX. Het lijkt op crowdfunding, maar dan met verhandelbare aandelen.

Video

Bekijk de video van het interview met Peter van Meersbergen boven dit artikel.

Tegenwoordig worden er zelfs ziekenhuizen van 10 miljoen euro met crowdfunding gefinancierd

Peter van Meersbergen, Investormatch