Nieuws Belasting

Uitstel voor 24.000 ondernemers die zelf loonaangifte doen

Ondernemers die zelf hun loonaangifte doen via de website van de Belastingdienst krijgen dit jaar uitstel tot 1 juli. Hiermee krijgen zij de tijd om eHerkenning aan te schaffen, dat je vanaf februari nodig hebt om in te loggen bij het ondernemersportaal van de Belastingdienst.

Van onze redactie 3 februari 2020

Uitstel ondernemers loonaangifte eherkenning aanvragen

Een medewerker van Nationale-Nederlanden helpt een belastingplichtige bij het invullen van zijn aangifte. Foto ter illustratie. Credit: ANP/Robin van Lonkhuijsen.

In 2019 deden circa 24.000 ondernemers zelf hun loonaangifte via de site van de Belastingdienst. Deze groep ondernemers krijgen daarvoor nu dus extra tijd.

Vanaf februari kan het doen van loonaangifte alleen nog via het ondernemersportaal Mijn Belastingdienst Zakelijk (MBD-Z). Om in te loggen op MBD-Z heeft een deel van de ondernemers het inlogmiddel eHerkenning nodig. Ondernemers die hun belastingzaken uitbesteden of administratiesoftware gebruiken hebben eHerkenning niet nodig. Eenmanszaken kunnen nog steeds inloggen met DigiD.

Betrouwbaarheidsniveau

Het inlogmiddel eHerkenning is door de Rijksoverheid ontwikkeld om de betrouwbaarheid en veiligheid van de gegevensuitwisseling tussen het bedrijfsleven en (semi)overheidsorganisaties te vergroten. Voor het doen van de loonaangifte heb je eHerkenning met betrouwbaarheidsniveau 3 (eH3) nodig.

Eigenlijk stond de deadline voor de loonaangifte op 29 februari. Die is nu uitgesteld tot 1 juli dit jaar. Een uitstelverzoek indienen is niet nodig: als je ervoor in aanmerking komt, ontvang je hierover binnenkort een brief.

e-Herkenning

Meer weten over het e-Herkenning? De Ondernemer sprak met Rogier van Dokkum (Ministerie van Binnenlandse Zaken) en Marije Jurriëns (adviseur eHerkenning) over het hoe en waarom van het nieuwe inlogmiddel. Luister de podcast hier.

Het uitstel geldt alleen voor ondernemers die aangifteplichtig zijn voor loonheffingen, tevens rechtspersoon zijn en hun laatst ingediende aangifte hebben gedaan via het oude portaal van de Belastingdienst. Het uitstel geldt voor ondernemers die MBD-Z gaan gebruiken, maar ook voor ondernemers die voortaan een fiscaal dienstverlener of marktsoftware inzetten om aangifte te doen.

eHerkenning aanvragen

Voor het aanvragen van eHerkenning bij één van de door de overheid erkende leveranciers kun je gebruikmaken van het stappenplan op eHerkenning.nl. De organisaties die geen eHerkenning kunnen aanvragen – aangezien zij niet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel, maar wel belastingplichtig zijn – zijn eind vorig jaar per brief geïnformeerd. Het gaat om enkele honderden ondernemers. Zij kunnen hun belastingzaken via een fiscaal dienstverlener of marktsoftware doen. Ook voor hen geldt de uitstel tot 1 juli 2020.

Wie al beschikt over eHerkenning met betrouwbaarheidsniveau 3, kan vanaf 1 februari de loonaangifte 2020 via MBD-Z doen. In dat geval moet je de aangifte binnen de normale termijn indienen en betalen.

Lees ook: BTW aangifte voor ondernemers: dit moet je weten

Vennootschapsbelasting

Voor de aangifte vennootschapsbelasting die uiterlijk 31 mei binnen moet zijn, geldt de gebruikelijke werkwijze voor het aanvragen van uitstel van 5 maanden. Hiervoor is geen eHerkenning nodig.

Actuele informatie over dit onderwerp staat op de website van de Belastingdienst.