Nieuws Financiën

Betaalpas wordt fors goedkoper

Bij de banken begint een heuse prijzenslag. ABN Amro verlaagt de prijs van het betaalpakket met bijna 60 procent. Ook klanten van de Rabobank gaan fors minder betalen voor hun rekening en betaalpasje. ABN Amro wil zo tegemoetkomen aan een van de grootste ergernissen van hun klanten, meldt het AD.

Peet Vogels 11 maart 2016

Pinbetaalpasbankengoedkoperabnamor

Lees ook:Interview: 'Behoefte van klant nu hét uitgangspunt bij ABN Amro'

ABN Amro heeft zo'n 3,5 miljoen klanten met een betaalrekening. ,,Van hen gaat 95 procent erop vooruit,'' zegt Frans Woelders directeur ABN Amro Particulieren. ,,En een fors deel daarvan gaat er flink op vooruit.'' Rabobank verwacht dat twee derde van de klanten uiteindelijk goedkoper uit is.

Een standaardpakket - een betaalrekening met bankpasje, internet- en mobiel bankieren - gaat vanaf april 16,80 per jaar kosten bij ABN Amro. Nu is dat nog 39 euro per jaar. ,,De kosten zijn een van de grootste irritatiefactoren bij de klant. Het is echt een groot ding. Nu betalen ze 3,25 euro per maand. Dat wordt straks 1,40.'' Woelders verbaast zich wel over de irritatie, omdat de bedragen relatief gering zijn. ,,Mensen geven makkelijk 40 of 50 euro per maand uit aan een internetabonnement.''

Met de prijsverlaging wordt ABN Amro in één klap van een van de duurste een van de goedkoopste grootbanken. Alleen de Rabobank zit er met 1,20 euro per maand onder. SNS Bank houdt de tarieven gelijk op 2,50 euro per maand. Bij ING betaalt de klant al sinds januari 1,45 euro per maand.

Bij onderzoek van de Consumentenbond staan de kosten voor de betaalpakketten steevast in de top 5 van grootste ergernissen van bankklanten. ,,Klanten klagen dat de tarieven elk jaar stijgen, terwijl ze steeds meer zelf moeten doen. Ook wordt de service steeds minder, onder andere doordat er kantoren sluiten,'' zegt een woordvoerder van de Consumentenbond.

De actie kost ABN Amro geld. De bank wil niet zeggen hoeveel, maar het gaat om tientallen miljoenen euro's. ,,We zien het als een investering. We hopen dat de relatie met onze bestaande klanten verbetert en dat we hobbels wegnemen voor nieuwe klanten.'' ABN Amro hoopt op een forse toeloop aan nieuwe klanten.

Wennen doet het nooit

Ook al betalen bankklanten al weer jaren voor het betalingsverkeer, wennen doet het nooit. Het idee dat betalingsverkeer gratis zou moeten zijn, is diepgeworteld. Steevast wordt daarbij gewezen naar het verleden.

Wat consumenten vaak niet beseffen, is dat banken het betalingsverkeer 'gratis' konden houden door een 'truc': geld dat werd overgemaakt, werd door de banken een paar dagen vastgehouden. Dat geld werd tegen rente weggezet en daarmee werden de kosten van het betalingsverkeer betaald.

Die praktijk bestaat niet meer. ,,We maken als bank steeds meer kosten voor het betalingsverkeer. Maar de klant begrijpt het niet. Die voelt het nog steeds alsof hij moet betalen om klant van de bank te mogen zijn,'' zegt ABN Amro-directeur Woelders. Eerder schafte ABN Amro al de kosten af voor een nieuwe bankpas na diefstal of beschadiging. ,,Dat vonden de klanten ook niet fair.''

Dubbeltjes

Voor klanten die uitgebreidere betaalpakketten afnemen, zoals extra bankpassen en creditcards, is de prijsdaling overigens beperkt tot enkele dubbeltjes per maand. De Rabobank verwacht quitte te spelen, omdat ook sommige tarieven worden verhoogd.

Kosten voor de betaalpakketten staan bij Consumentenbond steevast in de top-5 van grootste ergernissen van bankklanten.