Aangeboden door BLOX
Branded Content Financiën
Waarom de stormloop op bitcoins nog lang niet voorbij is
Er is iets geks aan de hand met de cryptomarkt: bij een explosieve koersstijging spreken sceptici over een bubbel, als het slecht gaat zijn de nieuwe valuta direct dood en begraven. Totale onzin, zegt Toon Schraven, Head of Marketing & Communications bij het Nederlandse bitcoinbedrijf BLOX. ,,De minst optimistische scenario’s zeggen dat bitcoin dit jaar nog verdubbelt in waarde.”

Toon Schraven laat met een 'meme' zien waarom het doodverklaren van bitcoin onterecht is. Foto: BLOX
Het is bijna een vertrouwd gegeven: de financiële media schreeuwden weer eens moord en brand toen de cryptomarkt op vrijdag 23 april een duikvlucht maakte. Een serieuze dip, dat wel: de meest bekende cryptomunt bitcoin zakte onder de psychologische grens van 50.000 dollar en zette een verlies in gang van andere veel gebruikte digitale munten als ether en ripple van in totaal 200 miljard dollar. ,,Natuurlijk is deze nieuwe markt nog ontzettend verhit en dit soort crashes horen daar gewoon bij”, zo analyseert Schraven de koersfluctuaties.
Bull-run op bitcoins
De marketingbaas van BLOX verwijst naar een populaire meme in cryptoland, waarin de ‘mainstream media’ afhankelijk van de koers praten over de ‘bubbel’ en de ‘dood’ van het fenomeen bitcoin. ,,De ontwikkeling is juist opwaarts”, zegt Schraven. ,,In december was de bitcoin nog 9.000 euro waard, inmiddels is dat 45.000 euro. Jaar op jaar komen de dalen in de koers alsmaar hoger te liggen. Die dalen vertellen wat de cryptomunt minimaal waard is.”
“Crashes horen gewoon bij de verhitte cryptomarkt”
De huidige ontwikkelingen omtrent bitcoin worden door Schraven omschreven als een ‘bull-run’, waarin de financiële markt in korte tijd extreem hard groeit. Dat merkt hij ook aan de enorme activiteit op de eigen app BLOX, waarmee eenvoudig in cryptomunten kan worden belegd. ,,Het is bij ons drukker dan ooit tevoren. Zelfs zo’n crash doet geen afbreuk aan het aantal bezoeken en transacties.”
Schaarste als kracht
Het succes van bitcoin laat zich volgens Schraven op twee manieren verklaren. ,,Enerzijds is er natuurlijk sprake van een financiële drijfveer, waarbij beleggers worden gedreven door Fear of Missing Out (FOMO). Tegelijk zien ook steeds meer mensen in dat bitcoin een ‘safe haven’ is die consumenten beschermt tegen koopkracht verlagend monetair beleid van overheden en centrale banken. Bitcoin is volledig decentraal en onafhankelijk van politieke invloeden. Bovendien is het de meest schaarse monetaire asset die de wereld kent. Er zijn 21 miljoen bitcoins, niet meer of minder. Banken kunnen ze niet zomaar even bijdrukken. Die schaarste is de kracht en zorgt ook voor de huidige topdrukte.”
Lees ook: Davy Stevens (BLOX): ‘Beleggen in bitcoins steeds minder risicovol’
Topdrukte merkt BLOX ook door het extreem hoge aantal hulpvragen van klanten. Wekelijks neemt het Nijmeegse bedrijf momenteel extra support-agents aan om de tienduizenden binnenkomende vragen over bitcoins en andere valuta te kunnen afhandelen. Medewerkers van marketing en development springen geregeld bij om vragen te beantwoorden. Door de razendsnelle groei van dertig naar tachtig medewerkers in een jaar tijd moest een tweede pand worden gehuurd dat drie keer zo groot is als het hoofdkantoor.
Spectaculaire statistieken van BLOX
- In het eerste kwartaal van 2021 gemiddeld meer dan 1 miljoen orders per maand.
- In april zelfs een groei richting 2 miljoen orders.
- Het aantal actieve gebruikers lag in april twee keer hoger dan in maart.
- Meer dan 100.000 downloads van de app in drie weken tijd.
- Op 16 april (de dag dat er een run was op de dogecoin) werd het hoogste dagniveau ooit in één klap ruimschoots verdubbeld.
- Die dag had BLOX in één uur een hoger volume dan in de hele maand oktober 2020.
Actieve beleggers
De beleggingsapp BLOX wordt dermate veel gebruikt dat hij dit voorjaar soms zelfs even offline was. ,,Het komt voor dat we meer dan zeshonderd orders per minuut registreren”, vertelt Schraven. ,,We zijn onze capaciteit keer op keer aan het opschalen, maar worden vervolgens toch weer verrast door nóg meer traffic. En dat levert natuurlijk ook weer extra klantvragen op. Zeker nu ook de altcoins populairder worden, zoals de door Tesla-oprichter Elon Musk actief geplugde dogecoin. Die steeg op een bepaald moment 220 procent in waarde. Beleggers komen dan massaal in actie.”
"Steeds meer mensen zien in dat bitcoin een ‘safe haven’ is die consumenten beschermt tegen monetair beleid van overheden en centrale banken"
Ook in 2017 bevond de bitcoin zich in een ‘bull-market’, dus ziet Schraven parallellen met de huidige verhitte markt. ,,Bitcoins zijn schaars. Iedere vier jaar halveert het aantal bitcoins dat wordt gemined. In de maanden erna vindt een bull-run plaats. Daar werkt de markt naartoe, net zoals topsporters zich vier jaar lang voorbereiden om te pieken op de Olympische Spelen. De run in 2017 was zo enorm dat we indertijd zelfs even de deuren moesten sluiten voor nieuwe klanten. Hoe dat nu gaat? De minst optimistische scenario’s zeggen dat bitcoin dit jaar nog verdubbelt in waarde, maar de optimistische geluiden zijn dat de waarde komend jaar zelfs vier of vijf keer groter wordt.”
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met BLOX. Meer info: weareblox.com
Lees ook: Bitcoin beleeft stormachtige groei
Axel van den Bogaard: 'Cryptomarkt wordt volwassen'
Hoe leer je de cryptomarkt snel en goed begrijpen? Wie daar alles over weet is Axel van den Bogaard, contentmarketeer en crypto-expert bij BTC Direct. Hij is bekend van de dagelijkse YouTube-updates over de cryptomarkt.
,,Of je nu honderd of een miljoen euro investeert, je wilt weten waar je aan begint. Met kennis kun je je risico’s beter inschatten. Dat is de reden waarom ik elke dag met een vrolijke toon bitcoin-video’s maak", vertelt Van den Bogaard. ,,De video’s worden dagelijks door tienduizenden beleggers bekeken op YouTube. Naarmate de koers stijgt, groeit dit aantal razendsnel, maar ook een crash doet de kijkcijfers bepaald niet kelderen."
Het is van belang om de cryptomarkt te bekijken in de volle breedte, vindt de bitcoin-vlogger. ,,De markt wordt langzaam volwassen, maar er is nog steeds volop ruimte voor groei. Beleggers zien dat er echt potentie in zit, zeker nu ook grote instituten zoals banken en verzekeraars zich erover uitspreken. Het is ook echt nog lang niet te laat om in te stappen, zoals sommigen vrezen. Wat cryptovaluta uniek maakt ten opzichte van ‘fiat-valuta’ zoals de euro of de dollar is dat ze tegelijk ook een compleet op zichzelf staand betalingssysteem zijn. Dat is de essentie van crypto-currency. Denk bijvoorbeeld aan het verzenden van geld tussen personen, bedrijven en zelfs landen. Daar hoeft bij crypto geen bank meer tussen te zitten."