Aangeboden door Univé

Branded Content Financiën

5 verzekeringen waar zzp’ers niet zonder kunnen in 2023

Ondernemen is risico nemen, maar sommigen zijn te groot om zelf te dragen. Vooral zzp’ers lopen vaak grote financiële risico’s als ze zich daarvoor niet goed verzekeren. Univé maakt het zelfstandigen makkelijk om online uit te zoeken welke risico’s zij lopen met hun bedrijf en welke verzekeringen daar een oplossing voor bieden.

Branded content 25 juli 2023

Med Res Zakelijk Detailhandel Giftshop

5 verzekeringen waar zzp’ers niet zonder kunnen in 2023. Foto: Univé

Zzp’ers willen graag doen waar zij goed in zijn, dus ondernemen en klanten van dienst zijn. Tegelijkertijd lopen zij risico’s, zo weet verzekeraar Univé. Daarom kunnen zelfstandigen er vijf belangrijke zzp-verzekeringen afsluiten, die zelfs zijn onderverdeeld in handige pakketten voor starters en voor bijvoorbeeld bedrijven die groeien.

5 belangrijke verzekeringen voor zzp’ers

Zzp’ers bepalen net als andere ondernemers zelf waarvoor ze zich verzekeren. Tegelijkertijd merken verzekeraars dat zelfstandigen soms veel aan hun hoofd hebben, waardoor ze niet goed weten welke dekkingen voor hen belangrijk zijn.

Univé heeft de vijf belangrijkste verzekeringen voor zzp’ers verzameld:

 • Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
  Iedere zzp’er loopt het risico om arbeidsongeschikt te raken. Anders dan in loondienst geldt er dan geen vangnet. Ondernemers die vanwege arbeidsongeschiktheid niet meer kunnen werken ontvangen dus geen inkomen meer. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering keert inkomen uit bij arbeidsongeschiktheid, om de vaste lasten te blijven betalen en in het levensonderhoud te voorzien. Bovendien helpt Univé zzp’ers om zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan, of zelfs om uitval te voorkomen.
 • Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB)
  Waar gewerkt wordt vallen spaanders, dus er kan een keer iets misgaan. Dat kan flink in de papieren lopen, bijvoorbeeld als er apparatuur sneuvelt of schade ontstaat aan dure machines bij klanten. Zzp’ers verzekeren zich daarvoor met de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. Die polis dekt de kosten als er onverhoopt schade ontstaat bij een klant of andere derde partij, terwijl er gewerkt wordt.
 • Bedrijfsautoverzekering
  Wie druk is en veel op de weg zit loopt meer risico op schade of een ongeval onderweg. Voor zzp’ers en andere ondernemers heeft Univé daarom de bedrijfsautoverzekering. Die dekt de aansprakelijkheid en schade aan de eigen auto, om de financiële risico’s goed af te dekken.
 • Inventarisverzekering
  Zelfstandigen die flink investeren in machines en inventaris voor hun bedrijf nemen daarmee grote risico’s. Bij verlies of schade aan bedrijfseigendommen is de ondernemer daarvoor zelf aansprakelijk. Een inventarisverzekering dekt de financiële gevolgen van verlies of schade. Dat is dubbel belangrijk, omdat zzp’ers op die manier voorkomen dat hun bedrijf stil komt te liggen als ze zelf niet meteen opnieuw kunnen investeren na verlies of schade.
 • Rechtsbijstandverzekering
  Zelfs de beste ondernemer krijgt vroeg of laat te maken met geschillen, simpelweg vanwege het zakendoen met veel andere partijen. Als dat hoog oploopt en er juridische hulp nodig is loopt dat flink in de papieren. Een rechtsbijstandverzekering dekt die kosten en biedt bijvoorbeeld een incassoservice. Die vergoedt de kosten voor incasso bij openstaande facturen, zodat zzp’ers de betalingen ontvangen waar zij recht op hebben.

De Ondernemerscheck voor zelfstandigen

Voor zzp’ers die het lastig vinden om te bepalen welke verzekeringen er passen bij hun bedrijf ontwikkelde Univé de Ondernemerscheck. Die maakt in een paar stappen duidelijk welke verzekeringen er belangrijk zijn, passend bij het type bedrijf dat een zzp’er heeft.

De check duurt maximaal een paar minuten en maakt meteen duidelijk welke zzp-verzekeringen er belangrijk zijn. Zelfstandigen voorkomen daarmee dat ze dekkingen over het hoofd zien, waardoor er op termijn vervelende verrassingen zouden kunnen ontstaan.

Speciaal voor starters en zzp’ers in de bouw

De verzekeraar heeft bovendien speciale pakketten met bedrijfsverzekeringen samengesteld voor zowel starters als voor bijvoorbeeld zzp’ers in de bouw. Startende ondernemers hebben bijvoorbeeld nog niet zoveel ervaring en lopen daardoor meer risico. Ook hebben ze vaak nog niet de financiële middelen om eventuele klappen op te vangen.

Voor ondernemers in de bouw is er het zzp-bouwpakket. Dat pakket bevat bijvoorbeeld de juiste aansprakelijkheidsverzekering, de Constructie All Risk-verzekering, een bedrijfsautoverzekering en een inventarisverzekering. Dat garandeert een goede dekking, speciaal voor zelfstandigen in de bouw.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws