Aangeboden door Van Ameyde Risk Solutions

Branded Content Financiën

Van Ameyde Risk Solutions: geen dure consultant, maar een betrokken probleemoplosser

Stel, je bedrijfspand brandt plotseling af. Maar je hebt je eerder nooit verdiept in je verzekeringspolis. Geen tijd en geen zin. Dan zit je met de gebakken peren, als blijkt dat je onderverzekerd bent. Het vooraf inschakelen van onafhankelijke specialisten op het gebied van risicomanagement en verzekeringen voorkomt onnodige problemen, stelt Ruben de Bruin, managing director bij Van Ameyde Risk Solutions (VARS).

Branded content 6 september 2023

Ruben de bruin van ameyde risk solutions

VARS is onderdeel van de Van Ameyde Groep in Rijswijk en is een vrij nieuwe onderneming. VARS is actief op het gebied van risico- en verzekeringsmanagement voor klanten in de bouw, industrie, vastgoed, zorg- en maritieme sector. Dit gebeurt op project-, interim- of detacheringsbasis. VARS levert een complete dienstverlening en is vooral gericht op de wat grotere organisaties.

,,Essentieel is onze onafhankelijke positie", volgens Ruben. ,,En dat wij door de bril van de eindverantwoordelijke van een onderneming kijken. Door zo te kijken betrekken we alle facetten van risico’s en verzekeringsvraagstukken. Het is in onze optiek de juiste manier om over bedrijfsrisico’s na te denken en in gesprek te gaan. Wij hebben geen baat bij polisverkoop, hogere premies tegen een beperkte dekking. Als die een rol spelen is de kans aanwezig dat hierop het accent komt te liggen tijdens gesprekken. Wat voor ons telt is een eerlijk en gewogen beeld van (on)verzekerbare risico’s, oplossingen die werken in de bedrijfspraktijk en die passend maken bij het beschikbare budget van de onderneming. Om zo veiligheid, rendement, continuïteit en verzekerbaarheid te borgen”, zegt Ruben. Samenwerken met makelaars en verzekeraars is daarbij essentieel.

Onvoldoende interne expertise

,,Bedrijven zijn vaak niet groot genoeg om een risico- of verzekeringsdeskundige in huis te hebben of zijn zich niet bewust van het feit dat zij interne expertise tekortkomen. En dat leidt tot ook tot hiaten en blinde vlekken. Google maar eens op ‘schending zorgplicht verzekeringen’ en je treft zomaar 30.000 zoekresultaten met een hoop juristerij. En dat laat zien dat de interactie tussen bedrijven en de verzekeringsmarkt hiaatgevoelig is, wat zich relatief eenvoudig laat verklaren. Van een bestuurder wordt immers verwacht dat hij/zij een goed gesprek kan voeren over de risico’s met zijn makelaar en verzekeraar. Maar kan dat eigenlijk wel als de precieze kennis ontbreekt?”, vertelt Ruben.

,,De meeste bestuurders vinden verzekeringen niet leuk, kennen het jargon niet of hebben verkeerde verwachtingen. Premiefocus en de makelaar vervolgens verantwoordelijk houden is dan een te kort door de bocht benadering. Daar staat tegenover dat makelaars dikwijls worstelen met beperkte risico-informatie en tijdsdruk door compliance-eisen. Ook ontberen zij technische kennis. Het zijn facetten die het invullen van de zorgplicht voor hun tot een lastige opgave maakt. Niet zelden zijn de verzekerde sommen voor bijvoorbeeld bedrijfsschade foutief of blijven belangrijke technische aspecten van de risico’s onderbelicht. Dit is geen verwijt naar partijen, maar onze praktijkervaring. Een verzekeraar moet er dan maar vanuit gaan dat het allemaal klopt. Bij een schade komen de hiaten echter altijd aan het licht. Het probleem is dat er een schakel mist namelijk deskundigheid die ervoor zorgt dat deze problemen niet ontstaan.” VARS lost dit probleem op.

Case rond afgebrand pand

Als voorbeeld noemt Ruben de case rond Bernard Huisman, eigenaar van het bedrijf Rhodos, die onlangs op LinkedIn zijn ongenoegen uitte. Zijn bedrijfspand is afgebrand. ,,Gelukkig is het bedrijfspand grotendeels door de verzekering vergoed. Helaas zijn tot op heden de claims voor de volledige voorraad, inventaris en bedrijfsschade afgewezen. Een gigantische schadepost. We dachten goed verzekerd te zijn, maar dit soort grote partijen weten altijd wel iets te vinden of te verzinnen”, schrijft Bernard op LinkedIn. Hij doelt op makelaars en verzekeraars. ,We hebben onze toenmalige assurantietussenpersoon, waar ik al bijna 40 jaar klant was, aansprakelijk gesteld voor de zorgplicht.”

Volgens Bernard zijn er grote fouten gemaakt in de zorgplicht. ,,Er is niet meegedacht aan een oplossing, alleen met factureren waren ze altijd prima op tijd.” Ruben: ,,Volgens ons laat deze zaak twee problemen zien. Ten eerste dat risico’s in de onderneming klaarblijkelijk vrij spel hebben gehad. Een taak die bij de onderneming ligt in de vorm van risicomanagement Tevens is het verzekeringsmanagement niet op orde geweest. Het zijn praktijken die wij helaas te vaak nog tegenkomen.''

Expertise rond risico’s en verzekeringen in huis is essentieel

,,Voor een juridische dienst wordt het als volstrekt normaal ervaren dat een partij onafhankelijk moet zijn, maar op de een of andere manier werkt dat met verzekeringen nog steeds op een andere manier. Maar gelukkig zien steeds meer ondernemingen de meerwaarde van expertise in eigen huis.''

,,Wij bieden bedrijven een doorlopende service aan. Dit is een soort abonnement,'' aldus Ruben. ,,Zodat VARS er bijvoorbeeld een dag of een halve dag per week aanwezig is. We worden zo onderdeel van de organisatie. Zodat we zien en voelen wat er allemaal gebeurt en dragen direct en praktisch bij aan de operatie. Risico’s pakken we aan en problemen lossen we op”, zegt Ruben.

,,Als de brandveiligheid, de taxaties of veiligigheid aangepakt moet worden, zorgen wij ervoor dat naast het volgen van wetten en regels ook de verzekerbaarheid en continuïteit worden meegewogen. En als een onderneming zich dient te verantwoorden naar investeerders en aandeelhouders over hun risico- en verzekeringsmanagement, dan zorgen wij dat de governance piekfijn in orde is. We dagen ondernemers uit en zijn kritische-constructief. Zowel technisch, strategisch als qua organisatie zetten wij mensen in bij onze klanten. Vanuit dit punt zorgen wij dat de contacten met de verzekeringswereld gestroomlijnd zijn en heldere informatie wordt aangeleverd. Zo voorkomen we hiaten en blind spots voor de klant, makelaar en verzekeraar en brengen partijen bij elkaar als dat nodig is''

Volgens Ruben is inzicht in risico’s voor een ondernemer cruciaal, zodat kwetsbaarheden geen roet in het eten gooien. ,,Risicomanagement is weerbarstig en vraagt om begeleiding van risicospecialisten. We zijn geen consultant die een nutteloos rapport schrijft, een schop tegen de deur geeft en weer vertrekt. We lossen het probleem op in de organisatie, helpen organisaties verder en leren ze beter omgaan met risico’s en verzekeringen.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Van Ameyde Risk Solutions.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws