Nieuws Financiën

Cameraman maakt genoeg mee, maar 'dat houd je wel voor jezelf'

Zeven jaar werkte hij voor de Avro en de Tros. Als cameraman, in de montage of als regisseur, het was Niels Horstman (33) om het even. Maar ondertussen bleef de wens leven om voor zichzelf aan de slag te gaan. Begin dit jaar ging die wens in vervulling. "Nu heb ik de ervaring opgedaan, een netwerk opgebouwd", vertelt Horstman. "Maar het is wel een stap, want je moet alles zelf aanschaffen. Gelukkig heb ik een goede start gemaakt."

Van onze redactie 23 februari 2016

Niels horstman christian van der meij

Horstman rolde in het televisiewereldje via het reclamebureau Slag bij Almelo en een blad dat zij maakten over Nederlandstalige muziek. Steeds vaker kwam hij over de vloer bij het programma Sterren.nl, waar deze artiesten optraden. Van het een kwam het ander en voor Horstman het wist stond hij met een camera in de hand om nummers van Jan Smit en Jannes op te nemen. "Ik heb het mezelf aangeleerd", geeft Almeloër Horstman aan. "En daar heb ik uitgevonden dat dat mijn werk was: regisseren, monteren, het camerwerk, maar ook het concept bedenken."

De autodidact, die communicatie studeerde, geeft aan dat alle techniek aan te leren is. "Maar je moet wel een bepaalde mate van creativiteit hebben. Als ik buiten loop, dan zie ik overal plaatjes; van elke locatie valt wel wat te maken."

Verschillende locatiesHet camerawerk bracht hem al op allerlei plekken. In Hilversum, maar ook verder daarbuiten. Zo volgde Horstman vijf keer de Nederlandse deelnemer aan het Eurovisie Songfestival. "Vanaf twee weken voor de finale volg je ze dan", vertelt Horstman. "Ik spreek dan altijd af dat ze het moeten zeggen als ze het zat zijn. Dan gaat de camera uit. Maar het zijn professionals, ze snappen dat het promotie is." Sieneke, Ilse de Lange en Waylon; Horstman volgde met zijn camera alles. Van de laatste Nederlandse inzendingen weigerde alleen Anouk de real life soap van het Songfestival. "Je maakt genoeg mee, maar dat houd je wel voor jezelf", geeft Horstman aan. "Daarnaast maakt het mij niet zoveel uit wat ze doen, als ze voor de camera maar goed zijn."

AlmeloZes jaar woonde hij voor zijn werk in Hilversum, nu is hij terug in Almelo. "Hier ben je nuchtere mensen gewend, daar wordt heel veel opgeblazen en overdreven. Het is wat dat betreft fijn om terug te zijn."

Hoewel hij nog steeds veel klussen in Hilversum doet - gisteren filmde hij nog een clip voor rapper Lange Frans - maakt hij ook bedrijfsfilms met mensen die nog nooit voor een camera hebben gestaan. En dat afwisselende is het leuke van het werk, vindt hij.

Foto: Christian van der Meij