Nieuws Financiën

Crowdfunding lijkt over de hype heen

De explosieve groei van financiering via crowdfunding is in de eerste helft van dit jaar gestopt, zo bericht het Parool. De groei zakte landelijk onder de tien procent. De trend in Amsterdam, waarvan precieze cijfers ontbreken, is volgens kenners niet anders.

Ton Damen 4 juli 2016

Dit heeft financieel adviseur Douw & Koren, die de financieringen via crowdfunding registreert, vandaag bekend gemaakt. In Amsterdam werd in heel 2014 voor 8,3 miljoen euro via crowdfunding in projecten gestoken, in 2015 verveelvoudigde dat tot 26 miljoen. In de eerste helft van dit jaar is 16 miljoen euro aan leningen gemeten. Het is voor het eerst dat halfjaarcijfers worden gepubliceerd. Daardoor valt de afkalving in Amsterdam niet goed te meten.

Afnemende groeitrendIn heel Nederland groeiden de crowdfundingsfinancieringen tot nu toe elk halfjaar fors: van 23 miljoen en 40 miljoen in beide jaarhelften van 2014 tot 49 en 79 miljoen in 2015. De 86 miljoen in de eerste helft van dit jaar liggen maar zeven miljoen ofwel negen procent hoger. Een vergelijking met 2012, toen de stijging nog tweehonderd procent bedroeg, maakt de afnemende groeitrend duidelijk.

Gijsbert Koren noemt het logisch. Oorzaak is volgens hem dat ondernemers in bijvoorbeeld de creatieve sector inmiddels ruimschoots bekend zijn met crowdfunding. De groei stokt nu bij traditionele middelgrote of kleine ondernemingen in de bouw, landbouw, transport, en in de technische dienstverlening.

Ambassadeurs"Doorgewinterde ondernemers die niet op de hoogte zijn van een innovatie als crowdfunding maken nog weinig gebruik van de mogelijkheden om buiten de bank te financieren en mede dankzij crowdfunding ook ambassadeurs voor hun zaak te werven."

Volgens Koren stokt de groei alleen onder bedrijven die doorgroeien naar het midden- en kleinbedrijf. "Meer conservatieve ondernemers denken vaak dat crowdfunding niets voor hen is." Crowdfunding is ook vaker een aanvulling op andere alternatieve kredietverlening of meer reguliere leningen.

Crowdfunding bij nieuwe en vooral creatieve bedrijven van hippe ondernemers neemt volgens Koren nog wel toe. Ook bij start-ups en maatschappelijke projecten is crowdfunding nog ongekend populair. Als voorbeeld noemt Koren het Amsterdamse Peerby, een website waar je spullen als een klopboor of barbecue met de buurman kunt 'delen'. Peerby leende in maart 2 miljoen euro via crowdfunding, binnen een week.

Gerelateerde artikelen:Gaat crowdfunding ten onder aan eigen succes?'Radicale transparantie in crowdfunding hard nodig'Crowdfunding: hoe krediet van de massa Nederland verovert