Nieuws Financiën

GFT in de grijze kliko: 'Daarmee gaat letterlijk en figuurlijk waarde in rook op'

Kronkelende wormen – veel mensen gruwelen daarvan. Zo niet stadstuinder Edgar van Groningen. In de StadsWormerij wil hij straks duizenden tijgerwormen gaan houden. Die wormen zetten groente- en fruitresten van Amersfoortse huishoudens, bio-winkels en horeca om in supercompost. Om te kunnen starten is Van Groningen een crowdfunding gestart.

Van onze redactie 19 april 2016

Stadswormerij

Wormenboer Edgar van Groningen vertelt: “het frustreert me dat zoveel waardevolle grondstoffen worden gezien als afval. We gooien in Amersfoort ongeveer de helft van ons GFT-afval (groente- fruit- en tuinafval) in de grijze kliko. En daarmee in de verbrandingsoven. Daarmee gaat -letterlijk en figuurlijk- waarde in rook op. Met de StadsWormerij wil ik stedelingen op een andere manier naar organisch materiaal uit keuken en tuin laten kijken.”

Schillenboer 2.0Na twee jaar rijpen is het zover: de opening van de eerste StadsWormerij in Nederland. Daarmee wil Van Groningen op eigentijdse wijze de voedselkringloop sluiten. Medewerkers met een arbeidshandicap, afkomstig van leerwerkbedrijf Amfors en zorgboerderij Land in Zicht, rijden straks met een elektrische bakfiets door de stad en halen bij huishoudens, bio-winkels en horeca groente- en fruitresten op. “Twee Natuurwinkels, markthal Het Lokaal en Restaurant De Vereeniging hebben al aangegeven hun groente- en fruitresten apart te willen houden voor onze tijgerwormen. We brengen dus eigenlijk de schillenboer terug in Amersfoort. Maar dan als Schillenboer 2.0, die niet met paard en wagen maar met een cargobike door de stad rijdt. Bovendien, we voeren geen varkens, maar tijgerwormen! Uiteindelijk is het ons doen om de wormenmest –of vermicompost. Dat is écht geweldig spul voor je (moes)tuin en balkonplanten.”

Help met likes, shares én euro'sOm het startkapitaal van de StadsWormerij bijeen te brengen loopt tot 20 mei een crowdfunding. “We gebruiken het geld voor de bouw van een grote wormenstal en de aanschaf van een elektrische bakfiets en allerhande gereedschap. Twee derde hebben we al binnengehaald. Via deze weg doe ik een oproep aan iedereen met een maatschappelijk hart: help deze sociale onderneming, ga naar doorgaan.nl/stadswormerij en steun ons daar met likes, shares en euro's!"