Nieuws Crowdfunding

Ondernemers halen met crowdfunding 150.000 euro op voor stadsoase met buurtfunctie

Na drie jaar pionieren als biertuin vestigt stadsoase De Achtertuin definitief op het NYMA-terrein in Nijmegen en breidt uit met 400 vierkante meter binnenruimte. Om de uitbreiding te financieren zijn de initiatiefnemers een crowdfunding gestart. De ondernemers hebben binnen drie weken 150.000 euro opgehaald.

Van onze redactie 13 april 2023

De Achtertuin Nijmegen

Van links naar rechts: Brent Roozendaal, Tinus Weijkamp, Pieter Lenting en Diede van Overbeek. Foto: De Achtertuin

Via de crowdfunding hopen de ondernemers 300.000 euro op te halen om de verbouwing van het pand en de vernieuwing van de buitenruimte te financieren.

De Achtertuin is in 2020, middenin coronatijd, opgezet door initiatiefnemers Diede van Overbeek, Brent Roozendaal en Tinus Weijkamp. Ondernemers die ook bekend zijn van onder andere het elektronisch muziekfestival Drift in Nijmegen. Het terras werd al snel één van de populairste van de Gelderse stad en naast de biertuin wordt de locatie ingezet voor (culturele) activiteiten als dansfeesten, filmavonden, culinaire zondagen en kindermiddagen.

''Het liefst financieren we 300.000 euro met deze groep, zo komt de aflossing en rente straks ook terecht bij de mensen die ons onvoorwaardelijk steunen''

Tinus Weijkamp

De Achtertuin: 'Unieke aanvulling op het horeca- en cultuuraanbod'

Vorig jaar moest De Achtertuin in verband met bouwwerkzaamheden op het NYMA-terrein verhuizen naar 100 meter verderop, waar zij hun tijdelijke biertuin opnieuw op hebben gebouwd. De plek waar zij in eerste instantie weer tijdelijk zouden verblijven, biedt nu ook de mogelijkheid om zich definitief te vestigen. Ook kunnen ze hier naast het buitenterrein een binnenruimte van 400m2 betrekken.

,,Dit geeft ontzettend veel mogelijkheden om van deze plek het hele jaar door dé achtertuin van Nijmegen te maken”, vertelt Roozendaal. Daarmee wordt de Achtertuin volgens hem een unieke aanvulling op het horeca- en cultuuraanbod in Nijmegen. ,,We vinden het belangrijk dat het een plek wordt voor veel generaties in één zaak. Naast horeca en nachtcultuur die de basis vormen van De Achtertuin, willen we ook steeds meer een buurtfunctie in gaan nemen en overdag lunch gaan serveren”, vult Pieter Lenting aan, die zich sinds dit jaar heeft aangesloten als partner.

Lees ook: Duurzaam kinderkledingmerk MINGO haalt ruim 56.000 euro op met crowdfunding

Minimaal 150.000 euro moet via de crowdfunding opgehaald worden

Voor de uitbreiding is een totale financieringsbehoefte van 700.000 euro. Met dit bedrag is het mogelijk om de nieuwe ruimte te verbouwen en ook de buitenruimte te vernieuwen. Voor een deel van de financiering kiezen de ondernemers voor crowdfunding. Minimaal 150.000 euro moet via de crowdfunding opgehaald worden om het overige bedrag bij de bank te kunnen lenen.

Maar dit is niet de enige reden dat ze voor crowdfunding hebben gekozen, legt Weijkamp uit: ,,We vinden het ontzettend tof om onze plannen te realiseren samen met onze betrokken achterban en onze vaste gasten. Het liefst financieren we 300.000 euro met deze groep, zo komt de aflossing en rente straks ook terecht bij de mensen die ons onvoorwaardelijk steunen!”

Lees ook: The Swapshop wil eerste circulaire retailketen worden en start crowdfunding

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws