Nieuws Crowdfunding

Crowdfunding Moonback: 'eerlijke antwoord op Booking.com' wil 2 miljoen euro ophalen

Moonback start in mei met een tweede ronde van crowdfunding. Oprichter Niels Meijssen wil ditmaal 2 miljoen ophalen om zijn ‘eerlijke antwoord op Booking.com’ de komende twee jaar te kunnen uitbreiden naar meer grote steden in Europa. ,,Het is weer een spannende stap, al lijkt er veel bereidheid te zijn.”

Jeroen Mirck 25 maart 2022

Niels meijssen droomstart

Niels Meijssen: ,,Het geld is vooral bedoeld om ons team uit te breiden.” Foto: Ruud Voest

Het gaat goed met Moonback. Als we bellen met Meijssen staat hij net op het punt om een perstrip te maken door Amsterdam, één van de drie steden waar de boekingssite afgelopen najaar van start is gegaan. ,,We hebben er bewust voor gekozen om in een beperkt aantal steden te starten”, vertelt hij. ,,Zodoende konden we in korte tijd veel leren over het in beweging krijgen van een stad en de optimalisatie van de achterkant van onze website. Natuurlijk hebben we vaak het advies gekregen om meteen in veel meer steden van start te gaan, maar dan hadden we heel hard moeten rennen en veel minder geleerd.”

Extra funding voor eerlijke concurrent van Booking.com

Moonback komt voort uit een kritische LinkedIn-post van Meijssen middenin de coronacrisis, waarin hij zijn ergernis uitsprak over de door techreus Booking.com aangevraagde coronasteun bij de Nederlandse staat. Hij wilde een eerlijk alternatief opzetten, dat aanvankelijk Beterboeken zou gaan heten. Een klein jaar geleden startte hij crowdfunding met een streefbedrag van 1 miljoen euro, waarvan maar liefst het dubbele werd opgehaald. Voor de tweede ronde crowdfunding zet Meijssen direct in op een streefbedrag van 2 miljoen euro.

Lees ook: Het jaar van Niels Meijssen: na boze LinkedIn-post over Booking.com ceo van zijn Moonback

,,De eerste funding was echt om ons idee gestalte te geven”, vertelt Meijssen. ,,Nu we gestart zijn in Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen is het tijd voor de volgende uitdaging: het concept uitrollen over meer steden.” In welke volgorde dat moet gaan gebeuren, laat zich volgens Meijssen lastig voorspellen. De steden die hij in zijn hoofd heeft, zijn echter geen hogere wiskunde. ,,Op basis van bezoekersaantallen kijk je dan naar toeristische Europese hoofdsteden zoals Rome, Madrid, Londen, Parijs en Berlijn, maar ook naar de tweede toeristenstad in die landen, zoals Hamburg en Sevilla.”

Veel bereidheid voor tweede crowdfunding Moonback

De tweede crowdfunding is nog niet groots aangekondigd, maar Meijssen heeft zijn investeerders van de eerste ronde al wel warmgemaakt voor het plan. ,,Geld ophalen is altijd spannend en absoluut geen zekerheid van slagen, maar er zijn veel positieve indicatoren”, vertelt hij. ,,Zo proef ik veel bereidheid bij onze huidige crowdfunders om opnieuw mee te doen.”

“Geld ophalen is altijd spannend en absoluut geen zekerheid van slagen, maar er zijn veel positieve indicatoren”

Niels Meijssen, oprichter van Moonback

Moonback pakt de financiering op dezelfde manier aan als de vorige keer, dus opnieuw in samenwerking met CrowdAboutNow. ,,Het geld is ditmaal vooral bedoeld om ons team uit te breiden”, schetst Meijssen. ,,Veel tijd gaat namelijk zitten in het actief werven van hotels. Afgelopen jaar hebben we geleerd hoe belangrijk goede relaties zijn met de hotelvereniging, citymarketeers en de organisaties van grote evenementen.”

Lees ook: Nieuwe boekingssite Moonback begint met citytrips in Antwerpen, dan rest van Europa

Meijssen heeft in de afgelopen tijd ook met grote investeerders gesproken, maar geeft echt de voorkeur aan crowdfunding. ,,Dat draait niet alleen om startkapitaal, maar ook om een betrokken community die actief meedenkt. Het is dus veel meer dan alleen het geld. Wel hebben we de limiet voor deelname losgelaten. Die lag de vorige keer op 80.000 euro. Toch moeten we het vooral hebben van heel veel deelnemers. Door deze tweede ronde kunnen we weer twee jaar vooruit.”

Meer Niels Meijssen

Niels Meijssen is sinds deze maand te horen in de nieuwe podcastserie Droomstart, waarin iedereen met een ambitie en een gouden businessidee wordt geholpen én gevolgd op weg naar het ondernemerschap. Meijssen is voorzitter van de jury waarvoor ondernemers in de dop hun businessplan pitchen. Luister Droomstart in je favoriete podcastapp.

Lees ook: Broodje Verhaal: storytelling met Cor Hospes en Niels Meijssen (Moonback)

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws