Nieuws Crowdfunding

Dit zijn de beste opties om je financiering rond te krijgen

Financiering vinden is altijd lastig. Martijn Lentz is adviseur en expert op gebied van MKB Financiering bij de Kamer van Koophandel en vertelt dat platforms uitkomst kunnen bieden.

René Bogaarts 3 juli 2018

Financiering kvk mkb martijn lentz

Ondernemers die op zoek zijn naar geld, maken in toenemende mate gebruik van financieringsplatformen. Waar ze voorheen vooral waren aangewezen op traditionele bancaire producten als rekening-courantkrediet of een lening voor bepaalde tijd, wordt hen tegenwoordig door meerdere partijen maatwerk geleverd. Platformen zijn er daar één van.

Bij het eerste type platform investeert het platform zélf in bedrijven. Allerlei soorten investeerders vertrouwen het platform hun geld toe, maar ze kunnen niet bepalen in welk bedrijf hun geld uiteindelijk wordt geïnvesteerd. De ondernemer op zijn of haar beurt heeft alleen met het platform te maken. Spotcap is er zo een.

Lees ook: Vier tips voor een succesvolle financieringsaanvraag

Business angels

Het tweede type platform, dat al meer trekken heeft van een marktplaats waarop vraag en aanbod samenkomen, wordt gevormd door business- angelnetwerken. Ondernemers die geld nodig hebben, melden zich met hun businessplannen aan en de leden van de gesloten groep vermogende investeerders achter het platform kijken aan wie ze hun geld toevertrouwen. Wie de investeerders zijn, is uiteindelijk alleen aan de betrokken partijen bekend. Matchinvest en Investormatch zijn zulke platformen.

Crowdfunding

Platformen als Geldvoorelkaar, Collin Crowdfund en Funding Circle, zijn volledig transparant. iedereen kan zien welke bedrijven geld nodig hebben, hoeveel, en waarvoor precies, en iedereen kan investeren. Investeerders bepalen zelf hoeveel geld ze in welk bedrijf willen steken. Doorgaans gaat het om kleinere bedragen. Platformen zoals Capsearch, Xattu, Funding Options en NLInvesteert brengen al het aanbod in kaart en adviseren bedrijven.

Banken, die vroeger alleen eigen financieringsvormen aanboden, hebben de platformen de laatste jaren ook ontdekt. Zo werkt ABN Amro samen met Opportunity Network en Rabobank met Funding Options.

Lees ook: Hoe deze man jou aan bedrijfsfinanciering kan helpen

Open platform

Een open platform dat zich richt op echt vermogende particulieren is NPEX, een effectenbeurs voor mkb-bedrijven. Waar de eerste drie soorten platform zich vooral op start-ups richten, is NPEX meer iets voor bedrijven die al een heel track record hebben. De bedragen die er geïnvesteerd worden, zijn doorgaans aanzienlijk hoger. Bij NPEX worden aandelen en obligaties verhandeld, en kan het publiek geld in aparte investeringsfondsen steken.