Nieuws Cryptocurrency

Bitcoin-onderzoek: Nederlanders investeren minder en zijn kritischer op Bitcoin dan Belgen en Duitsers

Nederland loopt achter op omringende landen als het gaat om Bitcoin. Nederlandse consumenten investeren minder in Bitcoin dan Duitsers en Belgen, hebben minder kennis van de cryptomunt en staan kritischer tegenover Bitcoin. Dat blijkt uit onderzoek van Markteffect in opdracht van crypto-wisselkantoor Bitvavo.

Van onze redactie 31 augustus 2021

Nederland bitcoin vlag

De adoptie van Bitcoin loopt in Nederland achter op België en Duitsland en dat is opvallend, stelt Bitvavo. Foto: Shutterstock

Waar in België 19 procent van de respondenten verwacht het komende jaar in Bitcoin te investeren en in Duitsland zelfs 37 procent die verwachting uitspreekt, blijft het aantal Nederlanders met investeringsplannen steken op 15 procent. Het merendeel van de Nederlanders geeft aan weinig verstand van Bitcoin te hebben. Meer dan de helft van de respondenten omschrijft zijn kennis als slecht of zeer slecht. Ook staan Nederlanders relatief kritisch tegenover Bitcoin. 44 procent van de woordassociaties bij Bitcoin waren negatief, tegenover 34 procent neutrale woorden en slechts 23 procent positieve woorden.

Lees ook: Bitcoin beleeft stormachtige groei

Digitale valuta als Bitcoin steeds populairder in Europa

,,Nederland wordt traditioneel gezien als een vooruitstrevend land en early adopter van veel technologieën en innovaties. Het is daarom opvallend dat de adoptie van Bitcoin achterloopt op België en Duitsland en dat de kennis hierover enigszins achterblijft”, stelt Willem Jan Rutgers, Head of Marketing bij Bitvavo.

Voor het onderzoek heeft Markteffect, in samenwerking met Bitvavo, in ieder van de drie landen meer dan duizend respondenten ondervraagd. Zij werden onder meer gevraagd naar hun kennis van cryptocurrency, hun bereidheid hierin te investeren en hun vertrouwen in Bitcoin. Het doel van dit onderzoek is achterhalen hoe de cryptocurrency-markt en de afzonderlijke cryptomunten zich ontwikkelen nu digitale valuta steeds populairder worden in Europa. Dit onderzoek zal op kwartaalbasis worden herhaald, waarbij in oktober 2021 een nieuwe meting zal plaatsvinden. Op de lange termijn kan hiermee bijvoorbeeld worden voorspeld hoe een prijswijziging van cryptocurrency de beeldvorming van consumenten beïnvloedt.

Lees ook: Eus Peters (Raad Nederlandse Detailhandel): 'Van de pin gaat de bitcoin het niet winnen'

Ondanks koersschommelingen blijft aantal Nederlanders met Bitcoin stabiel

Eerder dit jaar heeft Markteffect de allereerste Bitcoin Monitor uitgevoerd. Daaruit bleek dat maar liefst 700.000 Nederlanders eigenaar zijn van Bitcoin, of een deel daarvan. Uit de tweede meting, exact drie maanden later, blijkt dat het aantal investeerders relatief stabiel is gebleven. Dit terwijl de koers van Bitcoin tussen de periode van het eerste onderzoek en het tweede onderzoek daalde van 55.000 dollar naar 33.000 dollar. Inmiddels schommelt de waarde van de populairste cryptomunt weer rond de 47.000 dollar.

Volgens Rutgers is het goed dat iedereen die werkt met cryptomunten scherp blijft ,,Het is belangrijk dat de cryptocurrency-sector zijn verantwoordelijkheid neemt en fungeert als betrouwbare bron van informatie voor nieuwsgierige investeerders.”

Lees ook: Davy Stevens (BLOX): ‘Beleggen in bitcoins steeds minder risicovol’

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws