Nieuws Financiën

Aantal durfinvesteringen daalt, maar AI-sector groeit

Het aantal ‘venture capital’-investeringen, ook wel durfinvesteringen, in Europese bedrijven daalde het afgelopen kwartaal met ruim dertig procent ten opzichte van de voorgaande periode. Investeerders belegde van april tot en met juni in totaal ruim 12 miljard euro in Europese ondernemingen. In de drie maanden daarvoor was dat nog zo’n 13 miljard euro.

Van onze redactie 28 juli 2023

Durfinvesteringen daling kpmg

Afbeelding: Shutterstock.

Het aantal deals daalde dan ook van 2.676 naar 1.861. Dat blijkt uit het ‘Venture Pulse’ rapport, KPMG’s kwartaalanalyse van wereldwijde venture capital (VC)-investeringen. Deze daling is niet alleen in Europa te zien, wereldwijd concludeert KPMG hetzelfde effect.

,,We zien durfinvesteringen al een aantal kwartalen op rij dalen en dit lijkt zo door te zetten”, zegt Pien Lucassen van KPMG. Ze helpt met haar team Nederlandse startups met hun groei en adviseert tijdens cruciale momenten zoals het aantrekken van kapitaal via VC-investeringen. ,,De huidige marktomstandigheden en de onzekerheid zorgen ervoor dat investeerders afwachtend zijn. Toch wordt er wel degelijk geïnvesteerd, voornamelijk in specifiekere sectoren waarbij het maatschappelijke belang ook meegenomen wordt in de overwegingen."

Lees ook: Golf aan faillissementen op komst? Ondanks groei bestedingen meer retailers in problemen

Explosieve groei van AI-investeringen

Investeringen in kunstmatige intelligentie (AI) groeiden daarentegen. Dit komt mede door de introductie van ChatGPT door OpenAI eind 2022 en Microsoft’s investering van 9 miljard euro hierin. Andere investeringen werden onder andere gedaan door Google, zij investeerden 405 miljoen in AI-veiligheids- en onderzoeksbedrijf Anthropic.

Daarnaast kondigde Amazon aan twee taalmodellen beschikbaar te stellen via Amazon Web Services waarmee klanten zelf bots kunnen bouwen. De sector van AI is snel een gewilde doelsector geworden voor VC-investeerders die op zoek zijn naar hun volgende grote succes of – door de populariteit van de techniek – de fear-of-missing-out (FOMO) te vermijden. Dit komt deels doordat AI-oplossingen een versterkend effect hebben, waardoor ze grote verstoringen in verschillende sectoren kunnen veroorzaken.

"De huidige marktomstandigheden en de onzekerheid zorgen ervoor dat investeerders afwachtend zijn"

Pien Lucassen

Duurzame energie, energieopslag en cleantech blijven in het vizier

Naast AI ziet KPMG ook in andere sectoren de investeringen toenemen. Zo staan duurzame energie, energieopslag en cleantech (vormen van technologie die bijdragen aan een schoner milieu en/of zorgen voor energiebesparing) ook hoog op de agenda. Waar die interesse voor investeringen in de energiesector vandaan komt? De oorlog tussen Rusland en Oekraïne, een overvol stroomnet, de geringe beschikbaarheid en hoge kosten van energie, en toenemende betrokkenheid en financiering van cleantech-innovatie in diverse landen zorgen voor deze toename.

VC-investeerders toonden in Q2 van dit jaar een groeiende belangstelling voor diverse energieoplossingen, variërend van zonne-energietechnologieën, offshore windmolenparken, waterstof- en atoomenergietoepassingen tot EV-infrastructuur, decarbonisatieoplossingen en groene financieringsgerichte aanbiedingen.

Lees ook: 2 miljard aan investeringen achter AFAS Young Business Award

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws