Nieuws Financiën

Deventer bouwbedrijven bouwen de nieuwe bieb

De bouw van de nieuwe bibliotheek aan de Stromarkt wordt een Deventer project. Dat meldt De Stentor donderdag.

Van onze redactie 1 september 2016

Boeken bibliotheek

Paul Hardonk Bouw is bij de voorlopige gunning van het miljoenenproject als beste uit de bus gekomen. Van Dorp Installateurs tekent voor de installatietechniek. De gunning is voorlopig er volgt nog een gesprek met de opdrachtgever. De definitieve gunning is half september.

Gering verschil

Het verschil met de nummer twee in de aanbestedingsprocedure, Wam&Van Duren uit Winterswijk, bleek gisteren aan het eind van de middag gering te zijn. "Die twee bedrijven bleven wel onder de door ons gestelde prijs", zegt projectleider Peter Waltmann van NV Maatschappelijk Vastgoed, de tak van de gemeente die zich bezighoudt met grote bouwprojecten zoals de bibliotheek.

"Door de economische groei, prijsstijgingen en toenemende krapte was er even het gevaar dat ze boven de prijs uitkwamen. Dan had de aanbesteding overnieuw gemoeten", weet Waltmann. De nieuwbouw van de bibliotheek kost ongeveer 15 miljoen, iets meer dan de helft van dat bedrag is de aanneemsom.

Lokale economie

Tien bedrijven meldden zich voor de aanbesteding, vijf werden er geselecteerd. Dat Paul Hardonk Bouw als beste naar voren komt heeft niets te maken met de herkomst van het bedrijf, stelt Waltmann. "Deventer was geen criterium. Dat mag niet vanwege Europese aanbestedingsregels. Maar ik kan me voorstellen dat het voor de lokale economie welkom is."

Bij Paul Hardonk Bouw was woensdag niemand voor commentaar bereikbaar. Het ruim honderdjarige bedrijf heeft iets meer dan honderd werknemers. Het maakt doorgaans bij grote bouwprojecten ook gebruik van meerdere onderaannemers. Bibliotheek Deventer heeft eerder Hanratharchitect uit Rotterdam al uitgekozen als ontwerper van het interieur.

2018

De sloop van het oude SNS-pand, dat op de plek van de nieuwbouw staat, kan 1 oktober beginnen. Sloop en bouw nemen ongeveer anderhalf jaar in beslag. De oplevering is gepland voor begin 2018.

De nieuwe bibliotheek verwacht per jaar 500.000 bezoekers te trekken.

Foto: ANP