Nieuws Financiën

'Dit is een groot probleem voor MKB-bedrijven'

Peet Vogels 29 januari 2016

Handenschuddenbusiness1065

De handelssancties met Iran zijn opgeheven, maar dat betekent niet dat MKB-bedrijven nu onbekommerd zaken kunnen doen met het land. Het betalingsverkeer met Iran is namelijk nog niet op gang, zo ontdekten verschillende ondernemers.

"Leuk dat je een overeenkomst met een bedrijf in Iran hebt, maar weet dat het betalingsverkeer naar dat land stil ligt. Dat zei de bank tegen mij", zegt Leo de Zeeuw, directeur van Holland Water in het AD. Hij sloot donderdag een contract met een Iraans bedrijf voor de levering van apparatuur om waterleidingen salmonellavrij te maken. Maar geld overmaken voor investeringen of geld ontvangen op zijn rekening voor leveringen is er niet bij. "En de bank vertelde me ook dat ze geen idee hebben hoe lang het duurt voor het betalingsverkeer weer normaal is. Dat is een groot probleem voor MKB-bedrijven.''

De Nederlandse Vereniging van Banken erkent het probleem. "Als de sancties zijn opgeheven betekent het niet dat ales direct weer werkt", zegt een woordvoerder. "De situatie is ingewikkeld. Er gelden bijvoorbeeld nog wel Amerikaanse sancties. Transacties in Amerikaanse dollars zijn daarom nog verboden. Dat zijn allemaal risico's waar de banken en de ondernemers rekening mee moeten houden. Ik kan daarom niet zeggen wanneer het betalingsverkeer weer mogelijk is.'' De Rabobank denkt dat een oplossing eerder in dagen dan in weken gevonden kan worden.