,,Het gaat om ongeveer 4 procent van de winkeliers en dat is twee keer zoveel als in 2022", zegt Jan Meerman van INretail, de brancheorganisatie voor de mode-, sport- en schoenenwinkels, tegen NU.nl. ,,Zij trekken de stekker uit hun zaak, omdat ze er geen toekomst meer in zien. Het gaat daarbij om duizenden ondernemers en dat is zorgwekkend.”
Daar komt bij dat torenhoge inflatie er ook heeft ingehakt. ,,De energie-, huur- en loonkosten zijn afgelopen jaar flink gestegen, terwijl de omzet gelijk gebleven is ten opzichte van 2022. Dat betekent dus dat het rendement onder druk staat. Vooral de stijging van het minimumloon zorgt voor extra kosten.”
De hoge inflatie zorgt voor hogere inkoop- en loonkosten, de huren stijgen en de consument houdt ook nog eens de hand vaker op de knip
Dirk Mulder Sectorbankier handel en retail bij ING
Dirk Mulder, sectorbankier handel en retail bij ING, herkent zich in het beeld dat veel winkeliers besluiten te stoppen. ,,Er is veel stress bij ondernemers. Ze hebben net corona achter de rug, daarna kwam de oorlog in Oekraïne erachteraan. De hoge inflatie zorgt bovendien voor hogere inkoop- en loonkosten, de huren stijgen en de consument houdt ook nog eens de hand vaker op de knip.”
Volgens Meerman neemt ook het aantal faillissementen in de winkelstraat toe. Uit cijfers van statistiekbureau CBS blijkt dat er sinds de zomer 1.637 bedrijven failliet zijn gegaan. Zo gingen onlangs Handyman, een winkelketen die onderdelen van huishoudapparaten verkoopt, Big Bazar en de verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot op de fles. ,,Toch valt het nog relatief mee. De leegstand is vrij stabiel, maar het aantal winkels neemt wel af. Daar komen vaak woningen en horeca voor in de plaats.”
Lees ook: Moeite met overleven in winkelstraat? Deze businessmodel-aanpassingen zijn nodig volgens experts
‘Krapte op arbeidsmarkt groot probleem’
Veel ondernemers hebben ook last van de ongekende krapte op de arbeidsmarkt. Momenteel staan in ons land 380.000 vacatures open. ,,Overal is dat een probleem. Er is bijvoorbeeld een flink tekort aan keukenmonteurs, parketleggers en chauffeurs. Veel ondernemers krijgen genoeg opdrachten en orders, maar er zijn te weinig mensen om alles uit te voeren”, zegt Meerman.
Dat zorgt er uiteindelijk zelfs voor dat veel winkeliers hun deuren vroegtijdig moeten sluiten. ,,Ze gaan eerder dicht of later open aangezien er gewoon geen personeel is.”