Nieuws Financiën

'E-bike is crimineel exportproduct'

Van onze redactie 5 januari 2016

Ebikediefstal1065

Elektrische fietsen zijn in trek bij dieven. Vorig jaar werden er in Nederland een recordaantal gestolen. Maar Zeeland behoort niet tot de meest risicovolle gebieden, zegt de verzekeraar Enra, gespecialiseerd in fietsverzekeringen.

"De e-bike is een crimineel exportproduct geworden", zegt Douwe Boeijenga, directeur van Enra. De gestolen fietsen verdwijnen vooral in de richting van Oost-Europa.

De politie heeft de indruk dat bendes het op de dure elektrische fietsen voorzien hebben. De fietsen worden in busjes geladen en meegenomen.

Aan Duitsland grenzende regio's en de grote steden zijn de voornaamste risicogebieden. In de steden Groningen en Nijmegen - groot en vlakbij de Duitse grens - lopen e-bikebezitters een verhoogd risico dat hun elektrische fiets door bendes wordt gestolen. Vorig jaar werden naar schatting 25.000 e-bikes gestolen in Nederland. De politie en verzekeraars gaan de golf aan diefstallen van e-bikes aanpakken. De komende tijd worden de plaatsen waar de meeste fietsen verdwijnen in kaart gebracht. Daar gaat de politie elektrische 'lokfietsen' neerzetten, meldde de NOS gisteren.