Nieuws Financiën

EenmansZaken: Hoe regel jij belasting en administratie?

De één stelt het eindeloos uit, een ander schakelt hulp in en een derde wordt door schade en schande zelf wijzer uit zijn bedrijfsadministratie. De belastingaangiftes: het is voor veel zzp’ers een van de minder aangename aspecten van het ondernemerschap. In deze vijfde aflevering van EenmansZaken vertelt ons panel van zzp’ers daarom hoe zij elk kwartaal weer goed beslagen ten ijs komen.

Ezra Hakze | Video: Vincent Krijtenburg 9 mei 2019

Eenmans Zaken zzp

Als zzp’er ben je een ondernemer voor de belastingdienst, wat betekent dat je jouw inkomsten en uitgaven bij moet houden, inkomstenbelasting afdraagt en vaak ook btw-aangifte moet doen. Een zzp’er moet dus niet alleen verstand hebben van het vakgebied waarin hij of zij onderneemt, maar moet ineens ook zijn eigen boekhouder worden.

Hulp van een accountant

Een deel van de zzp’ers schakelt hiervoor de expertise van een ander in: een boekhouder of accountant. Volgens een onderzoek van ZZP Barometer onder 1041 zzp’ers is dit ongeveer helft van het aantal zelfstandig ondernemers, terwijl 15 procent de boekhouding helemaal uitbesteedt.

Een boekhouder heeft het voordeel dat ‘ie precies weet op welke aftrekposten ondernemers aanspraak maken, waar je wel en niet btw af mag trekken en hoe je inkomsten en kosten van de onderneming het beste administreert. Soms is de boekhouder in kwestie zelf ook zzp’er, zoals panellid Karsten de Graaf. De opkomst van zzp’ers kan dan ook gelijk opgaan met een toename van zzp-boekhouders.

Lees ook: EenmansZaken: Hoe kom je aan genoeg werk en klanten?

Boekhoudsoftware

Een zzp’er die zijn boekhouding en belastingaangifte wel helemaal zelf doet is programmeur Dirk Boer. Maar bij het gebruik van de bekende boekhoudsoftware die ondernemers hiervoor kunnen inzetten, stuitte hij meteen al op problemen. De termen die gebruikt worden in softwarepakketen zijn vaak vaktechnisch, waardoor iemand zonder administratie-achtergrond er niet uitkomt. De oplossing die hij hiervoor heeft is de typische oplossing van een ondernemer: hij wil zijn eigen boekhoudpakket voor zzp’ers ontwikkelen en dat ook op de markt brengen.

;cc_load_policy=1

EenmansZaken afleveringen

Hoe zorg je voor genoeg inkomen? En met welke verzekeringen dek je de risico’s van het ondernemen af? Dat en meer zaken komen aan bod in onze videoserie EenmansZaken, waarin we een panel van zzp’ers deze kwesties voorleggen. Met in deze vijfde aflevering de vraag: hoe regel jij je de administratie en belasting?