FinanciënCrowdfunding

Extra crowdfunding Pieter Pot nodig: verpakkingsvrije supermarkt zoekt 3 miljoen euro

 
Pieter Pot-oprichter Jouri Schoemaker.
 
Geschreven door:
Leestijd 5 minuten

Na een bijna faillissement begin dit jaar is verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot nog niet uit de financiële tegenwind. Het bedrijf van oprichter Jouri Schoemaker zoekt 3 miljoen euro investering, via crowdfunding, om naar zwarte cijfers te kunnen gaan.

Lees verder onder de advertentie

De schappen van een online supermarkt kunnen óók leeg zijn, zo blijkt uit de voorraadlijsten bij Pieter Pot. Ondertussen blijft er een duidelijke vraag naar het product, wekelijks komen er ruim 1500 bestellingen binnen en dat met schappen die voor 60 procent leeg zijn. Om die voorraden weer aan te vullen zoekt het bedrijf nu een investering van 3 miljoen euro, waarvoor de eerste indrukken positief zijn. In ruil voor de crowdfunding geeft Pieter Pot 33 procent van de aandelen. Ceo Jouri Schoemaker vertelt hoe het bedrijf dat hij startte op dit punt uit is gekomen én wat in zijn ogen de weg naar winstgevendheid is.

Groeiproblemen Pieter Pot na snelle groei

Na een snelle groei kwam het bedrijf van oprichters Jouri Schoemaker en Martijn Bijmolt vorig jaar in groeiproblemen. Na een investering van 9 miljoen eind 2021 werd het bedrijf volgens ceo Jouri Schoemaker gedwongen ‘te snel het gaspedaal in te drukken’. Het bedrijf groeide - en hard - maar had met de investering een enorme groeiverwachting op tafel gelegd bij de investeerders. Daar kon niet aan worden voldaan, terwijl het bedrijf wel investeerde in personeel en operatie voor die razendsnelle groei.

Lees ook: Jouri Schoemaker (Pieter Pot) kreeg ander 2022: reorganiseren en break even, dan weer groei

Lees verder onder de advertentie

De bedrijfscijfers bleven daardoor rood, er moest meer geld bij. Alleen de investeerders wilden, mede door het veranderende investeringsklimaat na corona, geen extra geld bijleggen. Dit mondde rond de afgelopen jaarwisseling uit in een bijna faillissement, op het laatste moment voorkomen door een overname van het bedrijf door Dominique Rommers en Jordan Koppelle. Daarbij vertrok mede-oprichter Martijn, Jouri zelf bleef binnen de marketing van het bedrijf aan het werk. In juli kwam hij weer terug aan het roer, maar er waren nog obstakels van het bijna faillissement om op te lossen.

Lees ook: Nieuwe eigenaren Pieter Pot: 'Faillissement is van de baan'

Jouri Schoemaker legt uit: ,,Eigenlijk ontstonden er in januari twee nieuwe waarheden. De eerste is dat we niet, zoals gebruikelijk is in deze branche, op factuur producten konden bestellen. Grote supermarktketens kunnen tot 120 dagen na levering hun factuur betalen. Bij Pieter Pot betaalden we binnen 30 dagen. Sinds januari hebben we veel leveranciers die ons, begrijpelijk overigens, niet langer op factuur laten betalen.”

Lees verder onder de advertentie

Na bijna-faillissement inkoop vooruit betalen

Die reactie levert alleen een nieuw probleem mee: het bedrijf moet ineens vooruit betalen, waarvoor het geld bij weinig bedrijven op de rekeningen staat, en kan daardoor van bepaalde producten geen of slechts beperkte voorraden inkopen. Doordat Pieter Pot met een scala aan leveranciers werkt, rond de 100, gaat het niet over alle producten, maar wel over ongeveer de helft van het assortiment. Producten in kleinere hoeveelheden kopen blijkt ook niet altijd soelaas te bieden: bij bepaalde leveranciers zit de relatief kleine supermarkt Pieter Pot al op de minimale bestelhoeveelheid.

De inkoopsituatie levert een nieuwe hindernis op: klanten van de verpakkingsvrije supermarkt kunnen geen producten kopen die er niet zijn. Daardoor zijn de ordervolumes bij het bedrijf teruggelopen. Om het break-even-punt (geen winst, ook geen verlies) te bereiken heeft Pieter Pot nu zo’n derde aan extra bestellingen nodig. Eerdere reorganisaties en kostenbesparingen hebben er wel voor gezorgd dat het break-even-punt lager is komen te liggen, waardoor Pieter Pot nu zonder rode cijfers zou functioneren als de bestellingen bij het bedrijf op hetzelfde volume zouden liggen als begin dit jaar.

Voorraden op peil brengen met nieuwe crowdfunding

Om dat volume te bereiken is er volgens oprichter Jouri een belangrijke, en noodzakelijk stap om te zetten, zorgen dat de voorraden weer op peil komen. Los van de noodzaak van de financiering spreekt de oprichter emotioneel over een verschil in aanpak. ,,Bij eerdere investeringsrondes keken we naar een hockeystick-model (Waarbij groei van een startup exponentieel stijgt, red.), waarbij je enorme groei en winsten laat zien. Dat doe ik nooit meer en dat is nu ook niet het plan. We willen stap-voor-stap naar een model komen waarbij we eerst break even kunnen draaien en daarna naar een situatie toekunnen waarbij de investeerders een mooi bedrag aan rendement kunnen krijgen.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Pieter Pot na faillissement: dit is het plan naar winstgevendheid

Naast gesprekken met mogelijke investeerders start het bedrijf een crowdfunding. In ruil voor aandelen - 33 procent van de aandelen gaan met de totale investeringsronde over de toonbank - heeft de verpakkingsvrije supermarkt geld nodig om voorraden in te slaan en zo de stap naar winstgevendheid te maken.

Dat er een loyale fanbase is die bereid is de portemonnee te trekken bleek afgelopen maanden des te meer. Via een actie die ‘potje vullen’ werd genoemd vroeg de startup klanten hun aankopen vooruit te financieren. Daar is 600.000 euro mee opgehaald, in de vorm van vooruit gefinancierde boodschappen, de helft van dat bedrag is uitgegeven ondertussen. Toch verwacht Jouri dat er ook klanten zijn die liever aandelen hebben voor hun geld dan producten die in de toekomst kunnen worden aangeschaft. Daarnaast benadrukt de ondernemer, ook in de pitchdeck van de crowdfunding, dat er een loyale fanbase is. ,,Welk bedrijf heeft 2.000 bestellingen per week terwijl de schappen voor 60 procent leeg zijn? Dat zegt alles over de loyaliteit van onze achterban.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Oproep Pieter Pot succes: klanten steunen verpakkingsvrije supermarkt voor ruim 3 ton

Over de crowdfunding heeft de steeds vaker voorzichtige oprichter een ‘goed gevoel’. Dit door toezeggingen van klanten bij een eerste onderzoek dat gepleegd is. Dat de kou nog niet uit de lucht is benadrukt hij direct. ,,Het zijn natuurlijk nog geen harde commitments.”

,,Investeren in ons blijft risicokapitaal. Alleen wel voor een groter doel, we weten dat we als maatschappij moeten veranderen. Daarnaast verandert de wetgeving onze kant op. Door stappen als statiegeld op blikjes wordt het voor de consument steeds normaler om circulair boodschappen te doen. Ik wil daar met Pieter Pot aan bijdragen, kunnen laten zien dat een online supermarkt winstgevend kan opereren. Wij blijven strijden voor systeemverandering, zolang onze fans, klanten en partners dat met ons willen doen.”

Lees verder onder de advertentie

De crowdfundingsactie gaat begin volgende week live.