Advertorial van Cannock

Advertorial Financiën

Factoring: Waarom is dit juist nu een interessante financieringsvorm?

Openstaande facturen binnen 24 uur uitbetaald krijgen? Snel beschikken over liquide middelen? Factoring is de oplossing! En juist in deze tijd is het voor veel bedrijven interessant. De overheid helpt ondernemers die zijn getroffen door de coronacrisis, maar nog steeds kampen veel mkb-bedrijven met liquiditeitsproblemen en omzetdaling.

Van onze redactie 4 december 2020

Factoring ondernemer financiering

Afbeelding ter illustratie. Persoon komt niet terug in het verhaal.

Bij factoring wordt de gefactureerde omzet gefinancierd, zodat jij je als ondernemer geen zorgen meer hoeft te maken over openstaande posten. Wij financieren de facturen voor en gaan aan de slag met het innen ervan. Factoring is een populaire vorm van kredietverstrekking op basis van de bestaande debiteurenportefeuille. Wie alles over factoring weet, is Hans Meijers, Senior Adviseur Factoring bij Cannock. Hij werkt al meer dan 10 jaar in de branche en heeft de markt behoorlijk zien veranderen. De vraag naar factoring-oplossingen neemt op dit moment hard toe. Meijers legt uit waarom deze vorm van financiering juist nu interessant is en voor welke bedrijven.

Ondernemers moeten blijven ondernemen

,,De wereld verandert snel en die van factoring net zo goed”, begint Meijers het gesprek. ,,Wij zien een verschuiving van traditionele vormen van geld verstrekken naar non-bancaire mogelijkheden. Steeds meer mkb-bedrijven weten die te vinden.” In de huidige tijd is er veel vraag naar overbruggingskredieten. Na jaren van een bloeiende economie ontstaan er nu geldproblemen of tijdelijke tekorten. Banken houden de hand vaker op de knip. Daarom zoeken bedrijven een andere oplossing en komen vaker uit bij factoring. Bijna direct de beschikking krijgen over cash is voor ondernemers een van de redenen om de mogelijkheden voor factoring verder te onderzoeken. ,,Ondernemers moeten blijven ondernemen”, vult Meijers aan. ,,Het eerste loket hoeft niet per se de bank te zijn. Wij kunnen als non-bancaire financierder bovendien een stuk sneller schakelen.”

Snel behoefte aan cash

Factoring is voor een grote groep bedrijven interessant. Als er een liquiditeitsprobleem is bijvoorbeeld. Het geld is wel omgezet, maar nog niet ontvangen. Facturen staan lang open, waardoor er minder beschikking is over cash. Als er op dit moment wel geïnvesteerd moet worden of geld om een andere reden vrij moet worden gemaakt, is factoring een perfecte oplossing. Meijers vertelt waar hij naar kijkt: ,,Ondernemingen die een groei doormaken, maar waar het geld nog vastzit in facturen, zijn kanshebbers voor factoring. Juist voor hen kan deze vorm van financiering ideaal zijn. Of er is bijvoorbeeld een positief rendement, maar sprake van een seizoensafhankelijke inkomstenstroom. Wij zien een toename in de vraag naar factoring. Flexibel en snel bediend worden is de behoefte en daar past deze oplossing goed bij.”

Doe de scan

Doe onze gratis factorscan en ontdek of factoring voor jou geschikt is.

Betere bedrijfsresultaten dankzij factoring

Debiteuren die laat betalen hebben een grote impact op de cashflow van een onderneming. Als er te veel geld vastzit in facturen kan dat problemen opleveren. Met factoring is het mogelijk om de inkomstenstroom te verbeteren. En zelf weer sneller te investeren. In sommige sectoren krijg je bovendien betalingskorting als je snel betaalt. ,,Op die manier geef je je bedrijf een zet in de goede richting”, vertelt Meijers. ,,Zo zorgt factoring zelfs voor betere bedrijfsresultaten en is het veel meer dan een financieringsoplossing. Factoring is een financieel instrument dat slim ingezet moet worden.”

,,Wij zien een toename in de vraag naar factoring. Flexibel en snel bediend worden is de behoefte en daar past deze oplossing goed bij"

Blijvende oplossing

Steeds meer bedrijven ontdekken factoring. Uiteindelijk blijkt het voor veel ondernemers een blijvende oplossing te zijn. Factoring is voorwaartse financiering. De expert vertelt waarom dat zo is: ,,Bedrijven ontdekken factoring nu, maar wij merken dat het vaak zo goed bevalt dat er langdurig mee wordt doorgegaan. Wij zien onszelf als adviseur op het gebied van werkkapitaal. Op dit moment is de invloed van de coronacrisis groot, maar na elke crisis komt weer een goede tijd. Toch kan ook dan de behoefte aan directe beschikking over cash groot blijven. Dat maakt factoring zo interessant.” Binnen 24 uur hebben de meeste klanten beschikking over liquide middelen. Cannock betaalt dan maximaal 90% van de totale factuurwaarde uit.

Voordelen van factoring op een rijtje

Factoring is vooral interessant voor mkb-bedrijven met een minimumomzet tussen de 300.000 en 500.000 euro per jaar. De vorm van financiering biedt veel voordelen en zeker nu blijkt er meer behoefte aan te zijn. Snel de beschikking hebben over cash is voor veel bedrijven een van de redenen waarom ze kiezen voor factoring.

Factoring heeft nog veel meer pluspunten:

  • Het verkleint financiële risico’s, zeker in combinatie met een kredietverzekering
  • In veel gevallen is een hogere financiering mogelijk dan bij de bank
  • Het is een supersnelle vorm van financiering
  • Dankzij de vrijgekomen middelen kan de onderneming sneller te groeien
  • Ideale oplossing om seizoenspieken op te vangen
  • Weinig omkijken meer naar de debiteurenadministratie
  • Laagdrempelig en transparant
  • Er zijn veel smaken mogelijk

De toekomst van factoring

Het speelveld van factoring wordt groter, er komen meer aanbieders op de markt. Meijers licht toe: ,,Wij waren een van de eerste non-bancaire instellingen in Nederland die factoring aanboden. Inmiddels hebben we behoorlijk wat concurrentie gekregen. Dat is prima, het laat ook zien dat de houding van de banken is veranderd. Traditionele vormen van financiering worden minder populair. Ik verwacht zelfs dat binnen 5 jaar het non-bancaire, zoals factoring, belangrijker is geworden dan bedrijfsfinancieringen van banken. Het past ook helemaal bij deze tijd. We zijn flexibel, snel en klantgericht. En we weten waarover we praten. Factoring kent voor ons geen geheimen. We kunnen steeds meer met data, daarin zie ik in de toekomst nog veel kansen om slimmere financieringsoplossingen te bieden.”

Doe de scan

Doe onze gratis factorscan en ontdek of factoring voor jou geschikt is.