Nieuws Financiën

Facturen weer (iets) sneller uitbetaald door Nederlandse bedrijven

De gemiddelde tijd waarin facturen worden uitbetaald is vorig jaar weer iets verlaagd. Volgens bedrijfsinformatiespecialist Graydon werden in 2017 facturen na gemiddeld 40,5 dag uitbetaald. Dat is een halve dag sneller dan in het jaar ervoor. In de dienstverlening werden facturen het snelst betaald (na 38,4 dagen), in de IT & Communicatie het traagst (na 43,3).

Tijmen de Groen | Foto: Pixabay 23 februari 2018

Money 256314 1920 1

Opvallend is dat het vorige jaar in tweeën is te splitsen: in de eerste zes maanden werden de facturen sneller uitbetaald. De laatste helft van het jaar ging het juist langzamer.

De verschillen tussen sectoren zijn niet heel groot. De branche waarin facturen gemiddeld het snelst worden betaald is de dienstverlening. Met een betaaltermijn van 38,4 dagen staat het geld daar slechts 4,1 dag sneller op de rekening dan in de langzaamste sector. Die betreurenswaardige eer gaat naar de IT & communicatie-sector.

Lees ook: Zo zitten de regels met factuurbetalingen in elkaar

Provincie

Wanneer wordt ingezoomd op de afzonderlijke provincies zijn de verschillen nog kleiner. Met 39 dagen tussen factuur- en betaaldatum is Zeeland het snelst. Flevoland staat aan de andere kant van de ranglijst met een gemiddelde betaaltermijn van 41,3 dagen.

Lange termijn

Vergeleken met de afgelopen jaren betalen bedrijven steeds sneller. In 2012 stond de gemiddelde betaaltermijn nog op 44,7 dagen. In de afgelopen jaren is dat telkens teruggelopen. Enige uitzondering is 2016, toen stond de gemiddelde betaaltermijn met 41 dagen op hetzelfde getal als het jaar ervoor.

Verandering

Dat bedrijven sneller uitbetalen heeft twee oorzaken volgens de onderzoekers. Enerzijds zijn de initiatieven van de overheid ervoor te danken. Anderzijds hebben de bedrijven meer speling op de bankrekening door de aangetrokken economie.

Toekomst

De onderzoekers van Graydon verwachten dat de lijn wordt doorgezet. Door de economische ontwikkelingen en overheidsinitiatieven zou de gemiddelde betaaltermijn in 2018 nog verder omlaag gaan.