Nieuws Financiën

Nieuwe eigenaren Pieter Pot: 'Faillissement is van de baan'

Pieter Pot, de eerste verpakkingsvrije online supermarkt, heeft ternauwernood een faillissement afgewend. Tientallen leveranciers schelden een deel van hun openstaande rekeningen aan het van oorsprong Rotterdamse bedrijf kwijt. Volgens de nieuwe eigenaren is een bankroet daarmee van de baan.

Sander van der Werff (AD) 18 februari 2023

Pieter pot sorteercentrum

Een sorteerruimte van Pieter Pot in Schiedam. Foto: AD/Jakob Van Vliet.

Vorige week sprak De Ondernemer met Jouri Schoemaker, een van de founders van Pieter Pot, over de ontstane situatie - Financiële problemen startup Pieter Pot: hoe nu verder?

... vervolgens kwamen er meer meningen over het ondernemersverhaal - Pieter Pot in zwaar weer: het lijkt te vroeg voor succes verpakkingsvrij winkelen

De groeicurve van Pieter Pot die tijdens de coronapandemie steil omhoog ging, maakte vorig voorjaar een vrije val.

Nog niet zo lang geleden was the sky the limit bij Pieter Pot. Investeerders staken miljoenen euro’s in het bedrijf, dat boodschappen bezorgt in statiegeldpotten. Eind 2021 hadden zeventigduizend Nederlanders en tienduizend Vlamingen wel eens iets besteld bij Pieter Pot. Vele anderen stonden op de wachtlijst. Plannen om naar andere West-Europese landen uit te breiden, waren in de maak. In 2022 zou niet alleen het aantal klanten moeten verdubbelen, maar ook de omzet: van bijna één miljoen euro per maand, naar twee miljoen.

Het liep anders. De groeicurve die tijdens de coronapandemie steil omhoog ging, maakte vorig voorjaar een vrije val. Toen alle beperkingen opgeheven waren en mensen weer naar buiten - en naar de supermarkt - gingen, was het gedaan met de ongebreidelde toestroom van klanten.

Het bedrijf dat net fors had geïnvesteerd in nieuwe mensen, liep forse tikken op. Om het hoofd boven water te houden, moest gereorganiseerd worden: tientallen mensen kregen ontslag. Het bleek niet voldoende, want de afgelopen twee maanden kon Pieter Pot zijn leveranciers niet meer betalen. Een faillissement leek aanstaande, maar volgens de nieuwe ceo’s is die dreiging inmiddels afgewend, weet het AD te melden.

Lees ook: Lightyear, Picnic en Pieter Pot aan top in startup-lijst LinkedIn

Jordan Koppelle en Dominique Rommers (Delicatessenfabriek) nieuwe eigenaren Pieter Pot

De nieuwe eigenaren van Pieter Pot, Jordan Koppelle (28) en Dominique Rommers (30) erkennen in een mail aan de schuldeisers dat hun verzoek een deel van hun openstaande rekeningen kwijt te schelden waarschijnlijk ‘een aanzienlijke financiële aderlating’ betekent. Maar ze wijzen er ook op dat de crediteuren duurder uit zijn als Pieter Pot op de fles gaat. De kans dat ze dan nog iets van hun vordering terugzien, is klein aangezien crediteuren als het UWV en de Belastingdienst voorrang hebben.

Koppele en Rommers bezitten ook de Delicatessenfabriek, waar onder meer sauzen en salades worden gemaakt. Dat bedrijf maakte de afgelopen jaren ook de herbruikbare weckpotten en flessen schoon voor Pieter Pot. Na de overname gaat de Delicatessenfabriek het glaswerk ook vullen, wat een flinke kostenbesparing oplevert.

"Ik had graag gezien dat het ons op eigen kracht was gelukt. Maar het is goed nieuws dat onze missie wordt voortgezet. Pieter Pot gaat gewoon door”

Oprichter/voormalig eigenaar Jouri Schoemaker

'Met de grootste crediteuren hebben we een akkoord gesloten'

,,Het ziet er nu positief uit”, zegt Koppelle. ,,Met de grootste crediteuren hebben we een akkoord gesloten, met een aantal kleinere zijn we nog in gesprek. Maar die gaan de boel niet laten omkiepen. Daarnaast zijn we druk bezig om de hoge kosten die Pieter Pot maakte omlaag te brengen.”

Oprichter en voormalig eigenaar Jouri Schoemaker zegt dat de overname noodzakelijk was om winst te kunnen maken. ,,Voor mij persoonlijk is dit een verdrietig moment, ik had graag gezien dat het ons op eigen kracht was gelukt. We zijn heel hard gegroeid, maar toen de groei afnam, bleek onze organisatie te groot. De verhouding klopte niet meer. Maar het is goed nieuws dat onze missie wordt voortgezet. Pieter Pot gaat gewoon door.”

Mede-oprichter Martijn Bijmolt zegt op LinkedIn dat hij ‘het stokje met pijn in zijn hart heeft overgedragen. Hij heeft het bedrijf verlaten en wandelt momenteel naar Santiago de Compostela, ‘om uit te zoomen en te reflecteren’.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws