Nieuws Faillissement

144 miljoen aan schulden bij VanMoof-faillissement

De schuldenlast van elektrische fietsenmaker VanMoof was 143,8 miljoen dollar ten tijde van het faillissement. Het bedrijf van Taco en Ties Carlier ging eerder deze zomer op de fles.

Van onze redactie 23 augustus 2023

Taco ties carlier vanmoof profiel

Foto: VanMoof

Al in de herfst van vorig jaar was er een lening nodig om de ‘kasstroomproblemen te addresseren’, zo blijkt uit documenten die de curatoren hebben ingediend, waaruit het FD publiceert. Ook dat bleek niet genoeg, later kwam er nog een lening van 42,9 miljoen dollar bij van investeerder TriplePoint.

Die extra investeringen waren keer na keer nodig om zowel te groeien, maar evenzeer om de fietsen te repareren. Veel VanMoof-klanten klaagden over de vele reparaties die nodig waren aan de fietsen. Die reparaties creëerden weer een nieuw probleem doordat deze alleen bij VanMoof zelf terecht konden, en de wachttijden daar snel opliepen.

Grootste schuldeisers

Naast durfinvesteerder Triplepoint (77,9 miljoen dollar) staat er ook voor 12,1 miljoen dollar aan rekeningen open bij de Nederlandse Belastingdienst. Leveranciers en andere zakenpartners krijgen nog 50,6 miljoen dollar van het bedrijf.

Voor de overname van het failliete merk hebbben zich al meerdere kandidaten gemeld, aldus curator Jan Padberg bij het FD. Geïnteresseerden hebben tot woensdagochtend om hun eindbod in te leveren, daarna wordt gekeken met welke partij de curatoren exclusief in onderhandeling gaan.

Welke partij die positie krijgt zou in zeer korte tijd bekend moeten zijn. Mocht er geen afgeronde overname zijn voor 30 augustus, dan stopt het UWV met het doorbetalen van het personeel. Gevolg daarvan is dat een overname van VanMoof plaats zou vinden zonder het personeel.

Lees ook: 'Vier partijen in race voor overname VanMoof', maar klok tikt

VanMoof werd in 2019 opgericht door broers Taco en Ties Carlier. Zij wisten met een elektrische stadsfiets in korte tijd een grote uitstraling te krijgen. Juist door een ontwerp dat ontdaan leek van alle opsmuk wisten de Carliers zich te onderscheiden met een vernieuwend product.

Micromobiliteitsleider BinBin in race om VanMoof

Micromobiliteitsreus BinBin, actief in 6 landen wereldwijd, heeft een vrijblijvend bod ingediend om het failliete Nederlandse elektrische fietsenbedrijf VanMoof Amsterdam over te nemen voor een niet bekendgemaakt bedrag. BinBin heeft een vrijblijvend bod gedaan en bereidt zich nu voor om zijn bindende aanbieding te presenteren. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws