Nieuws Financiën

Financieringsaanvragen mkb vooral om pandemie het hoofd te bieden

Liefst 40 procent van de financieringsaanvragen van ondernemers in Nederland, Frankrijk, Spanje en Duitsland is gedaan om de coronapandemie het hoofd te bieden. Het geld is vooral gebruikt om te investeren in vaste activa als machines, voertuigen en transportmiddelen. Ook werden de voorraden flink op peil gebracht. Dat blijkt uit een onderzoek naar liefst 185.000 aanvragen die het financieringsplatform October heeft onderzocht.

Van onze redactie 4 november 2021

October financiering mkb

De meeste financieringsaanvragen zijn gedaan om pandemie het hoofd te bieden. Afbeelding: Shutterstock.

,,Het is niet vreemd dat ondernemers al jaren vaste activa als primaire focus hebben’’, zegt Luuc Mannaerts, ceo van October Nederland. ,,De ruimte die een ondernemer heeft om te lenen is beperkt en in de aanvragen zien we dat ondernemers vooral financiering zoeken om de verdiencapaciteit van de onderneming op peil te houden, met onder andere machines. En we kunnen concluderen dat financiering de zuurstof van het MKB is, essentieel om te groeien of een crisis zoals corona te overleven.”

Lees ook: Overheid neemt taak banken over en komt met speciale financiering voor mkb

Naast vaste activa vragen Nederlandse ondernemers vaak financiering aan voor een management buy out. 13 procent van de Nederlandse aanvragen heeft het uitkopen van management als reden. Digitalisering is slechts bij iets meer dan één procent de reden voor de aanvraag. En dat is opvallend; uit eerder onderzoek van October blijkt dat drie op de tien Nederlandse ondernemers aangaf te willen investeren in digitalisering. Mannaerts: ,,De wens om te digitaliseren is er, maar een ondernemer die moet kiezen tussen een voorspelbare impuls voor zijn cashflow of een groot digitaliseringsproject waar mogelijk pas over langere tijd vruchten van worden geplukt, kiest dan voor het eerste.”

Vier op tien aanvragen direct gerelateerd aan pandemie

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn de meeste financieringsaanvragen gedaan om de pandemie het hoofd te kunnen bieden. Maar liefst veertig procent van de Nederlandse aanvragen in 2021 is direct gerelateerd aan de coronacrisis. “De pandemie bracht onzekerheid en door te investeren zetten ondernemers daar een strijdplan tegenover”, zegt Mannaerts. “Denk hierbij aan voorraden inslaan, nieuwe producten ontwikkelen en flink vooruit bestellen. Een eenvoudig aanvraagproces voor financiering is dan een uitkomst, want een ondernemer weet dan binnen een etmaal of financiering ophalen mogelijk is.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws