Nieuws Financiën

Flinke gaten bij V&D

David Bremmer 22 januari 2016

Vdgatenlegeschappen1065

Terwijl de curatoren hard werken aan een doorstart, beginnen er flinke gaten te vallen bij V&D. Letterlijk. Een rondgang langs meerdere filialen van de warenhuisketen leert dat de schappen er leeg raken én dat ze niet meer worden bijgevuld. Dat bericht het AD vrijdag.

'Er is hier zo veel om van te genieten', lezen klanten van de Rotterdamse V&D als ze de roltrap opstappen. En: 'Wij blijven u verrassen.' 3 weken na het faillissement gaat dat echter steeds minder op, leert een rondje door V&D's in Den Haag, Leiden, Rotterdam en Utrecht.

Hoog CatharijneBij het filiaal Hoog Catharijne staan op diverse etages tientallen vierkante meters leeg. Zoals de vrouwenmode, achter de parterre: in het midden heeft het personeel drie paspoppen neergezet om er nog wat van te maken. Een etage hoger hetzelfde plaatje: rekken, kasten en glazen vitrines vangen desolaat stof in koud neonlicht.

SurrealistischZo'n 50 kilometer westelijk, in Den Haag, treffen klanten ook lege etalages. De enorme kelder staat zelfs voor drie kwart ongevuld. Schrijver Bart Chabot staart vanaf een grote poster in de lege ruimte. Klanten wandelen tussen de resterende rekken boeken en dvd's, een surrealistisch tafereel.

Dat de kelder vrijwel leeg is, komt niet doordat artikelen op zijn, zegt bedrijfsleider Albert Gorter. "Het is onderdeel van de afspraak met onze verhuurder om per februari winkelmeters in te leveren in ruil voor huurverlaging."

Maar ook Gorter kan niet ontkennen dat er leemtes vallen. "Sommige artikelen komen niet meer, vooral kleding." Ter verzachting: de Haagse V&D is met 11.000 vierkante meter immens. "Aan ons de kunst om alles zo goed mogelijk neer te zetten."

Kale boelKlanten zien de lege schappen ietwat beteuterd aan. "Wat een kale boel hier", zegt moeder Connie, die met haar dochter op zoek is naar voordelige boeken. ,,Het is immers leegverkoop."

Hopen op koopjesDat het opheffingsuitverkoop is klopt niet (V&D houdt zijn reguliere januarisale), maar het is wél wat de meeste klanten denken. "Veel klanten hopen op koopjes", zegt de Rotterdamse V&D-medewerkster Joke Vogelvang-Knoop. Voor de schuldeisers en curatoren van het failliete V&D is dat goed nieuws: de omzetten liggen liefst anderhalf keer hoger dan januari vorig jaar. Nadeel is echter dat de vestigingen zo extra snel leeg raken. "Dit is de drukst bezochte V&D van Nederland. De verkopen blijven zeer sterk", zegt de Haagse bedrijfsleider Gorter.

LeidenIn kleinere V&D-filialen vallen tekorten minder op, zoals in Leiden. "Door ons volle magazijn konden we weken vooruit, maar nu is het zo goed als leeg", vertelt medewerkster Silvia, die al 20 jaar bij het warenhuis werkt. "Kijk, Puma levert nog wel boxershorts, maar van het merk Soho krijgen we bijvoorbeeld niks meer. Ook sokken komen niet meer binnen."

Slim inrichtenDoor slim inrichten merkt de klant relatief weinig van de problemen. "Je kunt veel verdoezelen", zegt Silvia. Ze wijst naar een kast met overhemden. "Door één overhemd bovenop neer te leggen lijkt het ineens een stuk voller."

Een andere truc is een kastje een slag te draaien. "Dan lijkt een ruimte een stuk beter gevuld.''

De komende 2 weken zullen de omzetten naar verwachting gaan lijden onder de legere schappen, zegt een goedingevoerde bron op het hoofdkantoor van V&D. "Dat is deze week voor het eerst al een beetje merkbaar.''

ChagrijnIn Rotterdam valt het mee met de gaten, zegt medewerkster mevrouw Kooiman. "Zeker op de afdeling boeken en dvd's.''

De Prenatal-afdeling is wél afgesloten, verder is ook hier slim opvulwerk gedaan. Haar collega Joke Vogelvang-Knoop houdt ondanks alles de moed erin. "Ik kan wel een chagrijnig hoofd opzetten, maar daar word ik zelf ook niet vrolijker van.''

Hopen op doorstartAfgelopen najaar kreeg ze na 35 jaar trouwe dienst ontslag aangezegd, maar door het faillissement moet ze toch doorwerken. Ook is onduidelijk of het sociaal plan voor haar nog geldt. "Ik hoop op een doorstart, dat zou toch het mooiste zijn."

Dat hopen ook de curatoren, die momenteel praten met drie tot vijf kandidaten. Volgende week hopen ze meer duidelijkheid te kunnen geven.