Nieuws Financiën

Grote onrust bij RTV Oost over bezuinigingen

Bij de regionale omroep RTV Oost is er grote onrust onder het personeel. Dat bleek gistermiddag in een bijeenkomst van het personeel met leden van de eigen ondernemingsraad en or-leden van twee andere regionale omroepen. Bestuur en directie waren niet uitgenodigd.

Van onze redactie 5 februari 2016

Rtvoost Frans Nikkels

Aanleiding tot de onrust zijn de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Dekker voor de publieke omroep. De dertien regionale omroepen worden samen 17 miljoen euro gekort. De directies van de regio-omroepen werken aan een plan waarbij fors wordt gesneden in de facilitaire, technische en ondersteunende onderdelen van de omroepen.Gedwongen ontslagen zijn daarbij niet uitgesloten.

RTV Oost telt circa honderd werknemers. Vooral technici, financieel en huishoudelijke medewerkers als ook reclamepersoneel, vrezen voor hun baan. De redactie wordt bij de bezuinigingen voorlopig ontzien, maar of die in z'n volle omvang gehandhaafd blijft is ook niet zeker. Want de omroepdirecties zijn nog op zoek naar 5 miljoen aan bezuinigingen.

VertrouwenDe personeelsleden van RTV Oost riepen de eigen ondernemingsraad op rechtstreeks contact te zoeken met politici van de provincie en in Den Haag. Er is weinig vertrouwen in ROOS, het landelijk orgaan dat de belangen van de regionale omroepen moet behartigen. De onvrede binnen RTV Oost is vooral groot, omdat de regionale omroep een reserve heeft van meer dan 7 miljoen euro. De kans bestaat dat een deel van dat geld naar noodlijdende collega-omroepen elders in het land wordt gesluisd. Het RTV Oost-personeel is daartegen fel gekant.

WeerstandBij de journalisten is er ook weerstand tegen het feit dat verslaggevers zelf met een kleine camera op pad moeten voor opnames en dat materiaal ook zelf moeten monteren. Bij het personeel bestaat ook wrevel over de nieuwe leasecontracten voor directieleden, terwijl verslaggevers is gevraagd nog een jaar langer door te rijden met hun leaseauto. Medewerkers vinden het ongepast dat de directeur-hoofdredacteur in tijden van bezuiniging in een dure Lexus rijdt en de commercieel directeur in een Jaguar. "Over de grootte van de auto's van de directie zeg ik niks", reageert voorzitter Sander Jongsma van de or van RTV Oost desgevraagd.

"Maar natuurlijk maken we ons zorgen. Het zou zuur zijn als geld uit onze reserves naar collega-omroepen zou vloeien waar ze minder goed op de centen hebben gepast. Al kan ik me wel voorstellen dat wij in zekere mate bijdragen aan de kosten van de reorganisatie. Maar die reserves horen primair ten goede te komen aan onze programma's." RTV Oost-directeur Marcel Oude Wesselink zegt de ongerustheid van de medewerkers te delen. "Maar we hebben als regionale omroepen wel afgesproken dat we samen een probleem hebben en elkaar zullen helpen. Dat betekent niet dat we bij ons de kassalade opzetten en dat iedere andere omroep daar een greep in mag doen. Tussen helpen en uitdelen, daar zit nog heel wat tussen."

Oude Wesselink erkent dat RTV Oost en ook de andere regionalen in de toekomst 'met minder cameralieden en editors gaan werken.' "Maar ook dat betekent echt niet dat die functies bij ons volledig gaan verdwijnen."

Foto: RTV Oost (Frans Nikkels)