Nieuws Financiën

Hier tank je het goedkoopst

David Bremmer 27 januari 2016

Avia 3

Het staat er écht op het prijzenbord langs de weg, in grote dikke koeienletters: euroloodvrij: 1,299, diesel 88,9 cent. Waar een liter benzine 3 jaar terug nog door de 2 euro dreigde te springen, liggen de adviesprijzen nu rond de 1,5 euro. Bij het Avia-pompstation in Soest rijden tientallen auto's af en aan voor de on-Nederlandse prijzen, schrijft het AD. Zoals Wilko Schepens Audi. Een paar maanden terug betaalde hij voor een volle tank nog ruim 50 euro. "Nu ben ik dik 10 euro minder kwijt." De 'schade' vanmiddag: 33 euro voor 38 liter diesel.

Even verderop staat opa Anton Hurks uit Dordrecht aan de pomp. Glunderend kijkt hij hoe zijn nog geen week oude Renault Captur voor een spotprijs vol raakt. "Mijn dochter woont in Hoogland, ik kwam hier toevallig langs met mijn vrouw en de kleinkinderen."

Schepen en Hurks weten dat ze supergoedkoop tanken, maar wat ze niet beseffen: nergens in Nederland kan het momenteel voordeliger. Ongemerkt zijn ze terechtgekomen bij het goedkoopste tankstation van het land. Dat staat namelijk in Soest, zo vond het AD uit dankzij speurwerk op diverse websites. Het maakt Soest tot het tankmekka van Nederland.

Niet alleen gewone Nederlanders plukken daar de vruchten van, blijkt even later als Wilfred Genee plots opduikt voor de verslaggever en fotografe. De Voetbal Inside-presentator is met z'n kids een middagje op pad. "We gaan naar Dierenpark Amersfoort of de indoorspeelhal hier vlakbij. Zij mogen kiezen."

Voor 55 euro tankt Genee zijn Volvo S60 met 62 liter tjokvol diesel. "Oeps, nu weten mensen dat ik helemaal niet zo zuinig rij", lacht hij wijzend op zijn auto. De AD-columnist zegt niet te weten dat dit de goedkoopste pomp is. "Ik woon letterlijk om de hoek, vandaar dat ik hier ben."

HoofdprijsHeel gek is het niet dat in een kleine gemeente als Soest goedkoop getankt kan worden. Langs de snelweg betaal je als automobilist de hoofdprijs, maar bij de kleinere tankstations is het goedkoop. Zij rekenen tot twee dubbeltjes lagere literprijzen. Toch kan het eigenlijk niet dat benzine zó voordelig is als in Soest, zegt UnitedConsumers, dat dagelijks de actuele pompprijzen publiceert. "Het zijn doorgaans acties die relatief korte tijd duren", legt directeur Paul van Selms uit. "Zulke stations geven hun gehele winstmarge weg." Hij rekent voor dat alleen de accijns op benzine in Nederland al 78 cent bedraagt, voor diesel bijna 70 cent. Dan zijn er de kosten voor raffinage en transport en moet bovendien BTW worden afgedragen. De rest is winst voor de pomphouder. "Een literprijs van 1,30 is daarom eigenlijk niet houdbaar."

De Avia Express in Amersfoort, enkele kilometers verderop, lijkt zijn gelijk te bewijzen. De benzine is er 5 cent duurder, diesel ook. Weer een paar 100 meter verder liggen de tarieven bij de Esso boven de 1,40 voor benzine en boven de 1 euro voor diesel. Het is de reden dat mensen uit omliggende plaatsen naar Soest trekken. "Het is me al vaker opgevallen dat de Avia in Soest goedkoper is dan alle andere pompen", zegt Vincent, die zijn vrachtbusje voltankt.

De lage prijzen ten spijt, blijft alles relatief. Voor brandstof blijft Nederland het duurste land van Europa. Ter vergelijking: in Luxemburg kunnen autorijders voor iets meer dan 1 euro per liter terecht, diesel doet er bijna 85 cent. Buiten Europa is het vaak nóg voordeliger. "In Nederland is benzine nu eenmaal melkkoe voor de overheid", zegt Van Selms. "Doordat de benzineprijs voor twee derde uit belastingen en accijnzen bestaat, merk je de daling van de olieprijs aan de pomp veel minder."

Toch zou het nog beter kunnen. Mocht de olieprijs met nog eens 10 dollar kelderen en onder de 20 dollar komen, dan kunnen er nog meerdere centen af, heeft UnitedConsumers becijferd. "Je weet nooit, in de jaren '90 bedroeg de olieprijs ook jarenlang 2 tientjes.''