Nieuws Financiën

Hoe Johnson Pet Trade zijn internationale groeiambitie waarmaakt

Sinds zeven jaar brengt John Sars met zijn bedrijf Johnson Pet Trade honden- en kattenvoer aan de man bij dierenspeciaalzaken. Met ondersteuning van de bank verkoopt hij sinds dit jaar zijn zelf ontwikkelde merk hondenvoeding.

Vincent Krijtenburg 11 oktober 2017

IMG 6161

Het bedrijf startte zeven jaar geleden vanuit een tot kantoor omgebouwde slaapkamer. "Binnen enkele maanden waren we de slaapkamer al ontgroeid”, zegt Sars tijdens de Week van de Ondernemer in Eindhoven. Het bedrijf levert inmiddels verschillende externe merken aan zo’n 450 dierenspeciaalzaken.

Sars zag dat er binnen de dierenspeciaalzaakbranche vraag was naar een nieuwe lijn premiumvoer. Anderhalf jaar deed het bedrijf onderzoek naar het optimale recept, verpakkingsontwerpen en productnamen. Bij het introduceren van een eigen lijn komen veel extra kosten kijken. “Als distributeur van andere merken bestel je de hoeveelheid zakken die je nodig hebt. Van je eigen merk neem je de hele productie af,” zei Sars. Kosten per batch: ruim anderhalve ton.

Bij de Rabobank kreeg Johnson Pet Trade een lening van twee ton, waarmee hij de eerste batch kon betalen. Bovendien kreeg hij een rekening courant krediet (een vrij opneembaar bedrag ). “Ik zie dat als een luchtkussen waarmee je onverwachte kosten op kunt vangen. Bijvoorbeeld als je btw hoger uitvalt dan verwacht. Het geeft mij financiële rust”, zei Sars.

Krediet

Het krijgen van de lening en het krediet was volgens de directeur niet moeilijk. “Het was binnen een week geregeld omdat de bank ook de groei in het bedrijf zag. Het draait om een goede relatie waarbij je in elkaar investeert.”

Door de financiële rust durft de ondernemer nu ook verder over de grens te kijken. Sars heeft Europese ambities, maar ziet naar eigen zeggen ook kansen in Guatemala.