Nieuws Financiën

Hollands spektakel bij De Bron in Haaksbergen

De Markt is te klein voor Hollands Glorie. Haaksbergse horeca- ondernemers pakken dit jaar flink uit op Koningsdag.

André Scheffers | Foto: Frans Nikkels 13 april 2016

Koppele frans nikkels

Het muziekfestijn Hollands Glorie, tijdens Koningsdag, verhuist voor de derde editie naar locatie De Bron. Daar wordt een enorme shelter met een vloeroppervlak van 900 vierkante meter opgetrokken, die voor tweeduizend mensen bescherming tegen de regen biedt. De Markt is te klein nu de nieuwbouw van de Vijfhoek is begonnen en de organisatie heeft geen andere keus.

"Het is niet onze keuze om naar De Bron te verhuizen, maar zo'n shelter past gewoon niet meer op de markt", zegt Robert Overbeek, die samen met collega-ondernemer Boy te Koppele de organisatie van Hollands Glorie vormt. "De Hibbertsstraat is eigenlijk de enige optie in het centrum. En op zich is er ook niets mis mee."

SpektakelHet spektakel begint dinsdagavond 26 april met Kingsnight en gaat woensdag 27 april verder met om 14.00 uur de kinderspelen en later op de middag weer een muziekprogramma met onder andere George Baker.

RegenDe shelter wordt door een gespecialiseerd bedrijf uit België geleverd en kost 7.000 euro. Een enorme investering, die voor de organisatie van levensbelang is. Overbeek: "Vorig jaar hadden we een immense parachute aan een hoogwerker hangen als voorzorgsmaatregel bij slecht weer. Maar om veiligheidsredenen mochten we die uiteindelijk niet gebruiken. Voor deze derde editie hebben we stevig in de buidel getast voor een line-up met bekende artiesten, die alles bij elkaar een paar cent kosten. We kunnen het ons niet veroorloven dat we geen publiek hebben als het regent. Het evenement is gratis toegankelijk en we moeten het hebben van de drankomzet. Deze tent met open zijkanten zorgt ervoor dat de regen geen spelbreker kan zijn."

KostenVorige zomer sneuvelde het ene na het andere evenement door vergunningperikelen, maar de organisatoren van Hollands Glorie hebben het nu tot in detail voor elkaar. Overbeek: "De gemeente heeft goed met ons meegedacht en daar hebben we veel aan gehad. De vergunningaanvraag is dichtgetimmerd, inclusief calamiteitenplan. Natuurlijk kost ook dat weer geld. Maar eerlijk gezegd vallen die kosten mee in vergelijking met alle andere kosten die we maken."

Tropical DanceDe Tropical Dance op zaterdag 30 april lift mee op Hollands Glorie. De shelter op locatie De Bron blijft daar zolang staan en wordt die zaterdag nog een keer benut. "Daarmee zijn we meteen van het vergunningengedoe aan de Blankenburg verlost", zegt Boy te Koppele van Café de Verdieping, die het evenement vorig jaar bij hem voor de deur moest afblazen. "Op die plek lukt dat niet meer. Er komt te veel bij kijken om het daar te houden. Nu pakken we de faciliteiten van Hollands Glorie mee."

De organisatie verzekert dat beide muziekfeesten elkaar niet bijten en daarom kort achter elkaar gehouden kunnen worden. "Tropical Dance trekt met artiesten als Trafassi, Thom Sebo, Def Rhymz en Dave Roelvink weer een ander publiek dan op Koningsdag. Hollands Glorie is voor heel klein tot heel oud met bekende piratenhits, vaste klant Ronnie Ruysdael en natuurlijk George Baker als uitsmijter op Koningsdag."