Nieuws Financiën

Horeca Top 100: McDonald’s verbrijzelt opnieuw alle omzetrecords

De jaarlijkse Horeca Top 100 van Misset Horeca is bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat de honderd grootste horecabedrijven van Nederland gezamenlijk 8,2 miljard euro omzetten. Het grootste horecabedrijf in ons land? Dat is de keten met de grote gouden ‘M’ in het logo.

De Ondernemer | FOTO: Robin Utrecht/ANP 7 juni 2019

Mc Donalds Top 100 Misset Horeca

McDonald’s – daar hebben we het over – is met een jaaromzet van 896 miljoen euro en 247 vestigingen de absolute omzetkampioen in Nederland Horecaland, zo valt op te maken uit de Horeca Top 100 2019, de jaarlijkse ranglijst met de grootste horecabedrijven en -merken. De honderd bedrijven in de ranglijst zetten samen in 2018 8,22 miljard euro om. Dat is een absoluut record.

2018 was kortom een goed jaar voor de horeca, mede dankzij de nooit eindigende smoorhete en gortdroge zomer die ons dorstig maakte. Zeker voor horecabedrijven aan de kust of met een terras was het kassa.

Lees ook: Dit is hoe McDonald's écht winst maakt

McDonald’s sinds start top 100 eenzaam aan de top

Dat McDonald’s de lijst aanvoert, mag geen verrassing heten. De Amerikaanse hamburgergigant staat al sinds de start van deze ranglijst in 2003 bovenaan. Met slechts 2 vestigingen meer dan in 2017, wist McDonald’s in 2018 85 miljoen euro méér om te zetten. Het gat met nummer twee Van de Valk groeide van 150 miljoen naar bijna 200 miljoen euro.

De honderd bedrijven hebben samen 4000 vestigingen en ruim 100.000 mensen in dienst. McDonald’s en Van der Valk zijn samen goed voor bijna een vijfde van de totale omzet in de Top 100. En samen hebben ze bijna 30.000 mensen in dienst.

Lees ook: De oplossing voor personeelstekort horeca? Meer apparaten, minder mankracht

Utrecht heeft de hekkensluiter

Op nummer drie staat Landal GreenParks, gevolgd door NS Retail en Accor Hotels op plekken vier en vijf. Voor de lijstjesfanaten: de rode lantaarn wordt gedragen door Grand Hotel Karel V in Utrecht, met 10,6 miljoen euro op de omzetteller. De gehele top 100 zie je hier.

Lees ook: McDonald's baalt: waarom iedereen nu de naam Big Mac mag gebruiken

Ondernemers royaal met cijfers eigen bedrijf en economie

De ondernemers en directeuren in de lijst is gevraagd rapportcijfers te geven voor de prestaties van het eigen bedrijf en voor het economisch klimaat. Het eigen bedrijf kreeg gemiddeld een 8,1, de economie krijgt gemiddeld een 7,7.

Een stabiel consumentenvertrouwen en de mooie zomer worden daarbij veel als verklaring gegeven. Maar zaken als Brexit en de toenemende moeite om kwalitatief personeel te vinden temperen het enthousiasme enigszins.