Nieuws Financiën

Atradius: op termijn betere vooruitzichten voor Nederlandse economie

Ook onze economie heeft te maken met de gevolgen van de hoge inflatie en teruglopende consumentenbestedingen. De sterke groei in 2022 (+4,7 procent) slaat volgend jaar waarschijnlijk om in een zeer bescheiden groei (+0,8 procent). In 2024 ligt weer een wat hogere groei in het verschiet (+1,6 procent). Dat concludeert Atradius in de halfjaarlijkse Economic Outlook die vandaag is gepubliceerd.

Van onze redactie 13 december 2022

Winkelstraat 2022 bijenkorf den haag

Foto: ANP.

  • Nederland: sterke groei (+4,7 procent) in 2022 slaat in 2023 om in lichte groei (+0,8 procent)
  • In 2024 ligt voor Nederland iets meer groei (+1,6 procent) in vooruitzicht
  • Groei wereldhandel valt terug naar 1,5 procent, maar inflatie daalt in 2023 naar 5,3 procent

VS, Verenigd Koninkrijk, eurozone : 2023 waarschijnlijk recessie

Naar verwachting zal de inflatie ook in 2023 groei in de ontwikkelde economieën belemmeren. Zo hangt de schaduw van stagflatie boven veel Europese landen en de Verenigde Staten. Tegelijkertijd nemen de kosten voor levensonderhoud door de zeer volatiele voedsel- en energieprijzen alleen maar toe, terwijl de gevolgen van de coronacrisis nog na-ijlen. Atradius verwacht dan ook dat de groei van het wereldwijde bbp in 2023 afneemt naar 1,2 procent, in vergelijking met 2,9 procent groei in 2022. Een aantal belangrijke markten - zoals de VS, het Verenigd Koninkrijk en de eurozone - belanden volgend jaar waarschijnlijk zelfs in een recessie.

Hoge energieprijzen

Het zijn vooralsnog vooral de hoge energieprijzen die de koopkracht in ons land onder druk zetten. Ook bij bedrijven neemt de onzekerheid over de gevolgen van de energiecrisis en de wereldwijde groeivertraging toe. John Lorié, hoofdeconoom van Atradius, stelt: ,,Desondanks heeft de Nederlandse economie een goede uitgangspositie. De werkloosheid is laag en ook in 2023 zullen er nog steeds veel vacatures zijn. Wel ligt volgend jaar een iets hogere werkloosheid in het verschiet. Deze zal naar onze verwachting 4,7 procent zijn, in vergelijking met 3,6 procent in 2022.”

Atradius benadrukt dat haar prognose is omgeven door veel onzekerheden. Zo kan de inflatie verder stijgen onder invloed van nieuwe prijsschokken en/of een loon-prijsspiraal. Dit kan centrale banken aanzetten tot ingrijpende maatregelen om de inflatie te beteugelen, wat negatieve gevolgen kan hebben voor de groei. In het meest ongunstige scenario kan de wereldwijde groei in 2023 halveren tot 0,6 procent.

De Economic Outlook van Atradius kan worden gedownload via www.atradius.nl (sectie Publicaties).

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws