Nieuws Financiën

Justitie pakt malafide webshop aan samen met betaaldiensten

Justitie begint met het dwarsbomen van verdachte webshops. Zodra er drie aangiftes van internetoplichting over een winkel zijn binnengekomen, worden betaaldiensten ingeseind. Dat schrijft het AD.

CARLA VAN DER WAL 30 oktober 2017

Cybercrimelaptop

De betaalddiensten kunnen de rekeningen van verdachte webshops blokkeren en zo voorkomen dat meer slachtoffers worden gemaakt.

Op dit moment wordt samengewerkt met twaalf betaaldiensten en het Openbaar Ministerie om betalen via bijvoorbeeld iDeal onmogelijk te maken, zonder een justitieel onderzoek af te wachten. Dat betekent dat nog niet alle webshops in het bereik liggen. ,,We verwachten dat meer betaaldiensten in de toekomst met ons gaan samenwerken'', zegt Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat de diensten zelf actie ondernemen na het seintje van de politie, los van het justitieel onderzoek.

Lees ook: Nederlandse consumenten geven meer geld uit in buitenlandse webwinkels

Door pas te waarschuwen nadat er meerdere aangiftes liggen tegen één internetwinkel, wordt voorkomen dat webshops die bijvoorbeeld kampen met leveringsproblemen meteen aan de schandpaal worden genageld.

Elke maand kopen miljoenen mensen in Nederland goederen via internet. 50 procent van die aankopen wordt via iDeal betaald. Betaaldiensten screenen webwinkels wel vooraf en tussentijds. Zo moeten ze geregistreerd zijn bij de Kamer van Koophandel. Toch is het mogelijk dat een webwinkel van eigenaar wisselt, waardoor er plots wel problemen ontstaan. ,,Dat we nu door de politie op de hoogte worden gehouden is een verbetering voor de veiligheid'', zegt Berend Jan Beugel van Currence-Ideal.

Volgens die organisatie bieden wereldwijd zo'n 45.000 webwinkels iDeal als betaalmiddel aan. 80 procent van alle iDeal-betalingen is bij Nederlandse webwinkels, de rest bij buitenlandse webshops, verspreid over zo'n 50 landen.

Ook branchevereniging Thuiswinkel.org is blij met het plan. ,,Wij pleiten al lang voor een aanpak van malafide webshops", zegt woordvoerder Wijnand Jongen. ,,Voorheen kon het gebeuren dat er een aangifte werd gedaan in Limburg, één in Groningen en één in Zeeland, maar dat niemand het verband tussen die drie legde."

Justitie moet wel voorkomen dat betrouwbare webshops slachtoffer worden van een haatcampagne. ,,Ik ga ervan uit dat de politie checkt of het niet om particulieren gaat die ruzie hebben met de webshop.''

Dat we nu door de politie op de hoogte worden gehouden is een verbetering voor de veiligheid

Berend Jan Beugel, Currence-Ideal