Nieuws Financiën

'Keurmerk cadeaukaart stelt niet erg veel voor'

Sympathiek dat nieuwe keurmerk voor cadeaubonnen en digitale giftcards, maar bij een faillissement is de consument zijn geld op het pasje of aankoopbedrag van de cadeaubon wel kwijt. Volgens directeur Toon van Dooijeweerd van YourGift Cards BV in Deventer bestaat er een betere oplossing.

Van onze redactie 22 februari 2016

Cadeaukaart VD Fotomontage RTVNH Foto ANP

Elke bedrijf dat met cadeaukaarten werkt, moet ervoor zorgen dat het is aangesloten bij een EGI (Elektronische Geld Instelling). Alleen dan heeft de consument 100 procent garantie dat-ie ook bij een eventueel faillissement van het bedrijf of keten het geld op de kaart niet kwijt is.

Minimale geldigheidsduur Deze boodschap verkondigt Toon van Dooijeweerd, directeur van het sinds oktober in Deventer gevestigde YourGift Cards BC. Hij reageert hiermee op de per 1 januari opgerichte Stichting Keurmerk Cadeaukaarten. Dit initiatief, waarbij onder meer VVV Nederland, is betrokken, garandeert een minimale geldigheidsduur van een cadeaubon of digitale giftcard van 3 jaar. Bovendien is er nu een geschillencommissie die klachten van consumenten kan behandelen.

Faillissement Op zich staat Van Dooijeweerd volledig achter de uitgangspunten van dit nieuwe keurmerk. Maar het is, zo legt hij uit, geen oplossing bij faillissementen. Als voorbeelden noemt hij de recente teloorgang van V&D en eerder de Free Record Shop. Als dit gebeurt, heeft de consument niets aan dit keurmerk, want hij of zij kan dan simpelweg naar zijn aan een cadeaubon of giftcard bestede geld fluiten. Vandaar dat Van Dooijeweerd een pleidooi houdt voor de EGI-constructie.Zelf is zijn bedrijf al sinds 2011 aangesloten bij Ingenico Financial Solutions NV in Brussel. Dat heeft een Europees paspoort en valt onder toezicht van de Belgische Nationale Bank.

100 procent garantie Alle door de consument aan cadeaukaarten van YourGift bestede gelden worden direct doorgesluisd naar deze EGI, die hierop 100 procent garantie afgeeft.Dit betekent dat als YourGift Cards BV failliet zou gaan klanten hun tegoeden door de EGI kunnen laten uitkeren. ,,Zelfs als alle consumenten tegelijk hun cadeaukaart verzilveren is het tegoed direct opvraagbaar (..). Een cadeaukaart met EGI-waarborg houdt altijd zijn waarde'', aldus Van Dooijeweerd. De eerste 27 maanden na een faillissement is deze EGI-constructie kosteloos voor de consument. Die wordt aangemoedigd om zijn tegoed binnen deze termijn op te nemen.

Van Dooijeweerd: ,,Na twee jaar en het eerste kwartaal van het derde jaar wordt de kaarthouder 1,05 euro per kwartaal in rekening gebracht om dit systeem in stand te kunnen houden.''

Fotomontage: RTVNH, Foto: ANP