Nieuws Financiën

Klant koopt minder in Deventer

Met 146.500 bezoekers per week telde Deventer binnenstad de minste bezoekers in de afgelopen vijftien jaar.

HARRY HEKKERT 29 februari 2016

Geld Stock

Van een economische opleving is in de Deventer binnenstad nog geen sprake. Afgelopen jaar bezochten minder mensen de stad en nam het aantal winkels af.

Dat blijkt uit de jaarlijkse binnenstadsmonitor van de gemeente, MKB en vastgoedeigenaren. Het aantal bezoekers aan binnensteden neemt landelijk af met twee procent, in Deventer komt daar een procentje bij.

DrukDe Korte Bisschopstraat blijft dè winkelstraat van de stad, driekwart van de bezoekers loopt daar door heen. Vooral op zaterdag. Dat blijft met 35.000 bezoekers veruit de drukste koopdag. In een week kwamen afgelopen jaar gemiddeld 146.500 naar de binnenstad. dat waren er in 2009 nog zo'n 220.000.

Het MKB legde jaarlijks ook ondernemers vragen voor. Van de 146 aangeschreven ondernemers, antwoordden er 43. Zij geven in ruime meerderheid (70 procent) aan dat ondanks minder bezoek wel hun omzet steeg.

De Deventer binnenstad telde eind 2015 nog 309 winkels, zeven minder dan een jaar eerder. Dat was nog voordat begin dit jaar de winkelketens als V&D, Invito, Dolcis en La Ligna omvielen de deuren sloten.

OnlineUit een ander onderzoek, dat van I&O research in opdracht van de gemeente, blijkt dat Deventenaren meer op internet kopen. Dan doen ze ook meer dan in de rest van het land. Afgelopen jaar kocht 84 procent van de Deventenaren een of meerdere keren via internet. Vijf jaar geleden was dat nog iets meer dan vijftig procent. De bezoekers die nog wel naar de binnenstad of omliggende winkelcentra komen bezoeken nog wel trouw de markt. Na de markt op de Brink is de weekmarkt in Colmschate goed bezocht.

Wel blijft de binnenstad veruit de belangrijkste winkellocatie, al is die dominantie wel minder sterk als in 2010. Winkelcentra als Keizerslanden en de Boreel hebben het meeste marktaandeel gewonnen. Winkelcentrum Flora en de Runshoppingcentrum de Snipperling volgen daarna.

Voor het onderzoek van I&O zijn 2194 Deventenaren ondervraagd.