Nieuws Financiën

Koffiereus Starbucks moet miljoenen dokken

Nederland moet snel miljoenen belastingvoordeel bij koffiereus Starbucks terugvorderen, zegt de Europese Commissie in Brussel. Zolang de fiscus het belastingvoordeel niet heeft geïnd, houdt Starbucks een oneerlijk concurrentievoordeel op andere bedrijven, vinden de EU-bestuurders.

FRANS BOOGAARD 3 juni 2016

Starbucksbelastingvoordeel

Nederland ging eind vorig jaar in beroep tegen de opgelegde terugvordering. Maar dat - zegt Brussel - ontslaat het kabinet niet van de plicht de 20 à 30 miljoen euro nu al op te eisen. "Een beroep doen op de Europese rechter heeft geen opschortende werking. Lidstaten moeten zich aan onze besluiten houden, ook als ze in beroep gaan", aldus een Commissiewoordvoerder.

TerugeisenDe logica is simpel: als lidstaten onterecht verleend belastingvoordeel niet terugeisen en het geld bij de onderneming blijft, dan houden ze ook de oneerlijke concurrentie in stand die Mededingingscommissaris Margrethe Vestager juist wil bestrijden.

De Deense is met Nederland 'in contact' over de invordering. Datzelfde geldt voor België, waar minister van Financiën Van Overtveldt een onterecht verleend belastingvoordeel van 700 miljoen (aan meerdere multinationals) weigert in te vorderen.

BelastingvoordeelLuxemburg, dat 20 à 30 miljoen euro moest terughalen bij Fiat, pakte het anders aan: het liet de autofabrikant ruim 23 miljoen op een geblokkeerde rekening storten. Op aanwijzing van de Europese rechter gaat dat geld later óf naar de Luxemburgse staat óf terug naar Fiat. Een prima aanpak, vindt Vestager: "Het belastingvoordeel dat Fiat dankzij de illegale steun genoot is daarmee opgeheven."

Met Nederland zou Brussel zover nog niet zijn. Toch laat staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën via een woordvoerder weten dat Nederland, 'hoewel niet akkoord met het besluit, zich wel aan de Europese regels houdt'.

Bronnen zeggen dat er een betalingsregeling is getroffen en dat Starbucks binnen enkele weken de laatste miljoenen zal overmaken. Financiën noch Brussel geeft daar commentaar op omdat geen van beiden de vrijheid heeft te communiceren over individuele belastingplichtigen.

In België ligt de zaak nog weer even anders. Daar is minister Van Overtveldt, anders dan Nederland en Luxemburg, meteen ook tijdens een spoedprocedure in beroep gegaan tegen de gedwongen invordering.

Het Hof van Justitie in Luxemburg rekent voor de zaak over de belastingontwijking op een arrest midden volgend jaar; voor de spoedprocedure gaat het om weken of maanden.

Starbucks zou inmiddels een regeling voor betaling hebben getroffen