Nieuws Financiën

Koningin Máxima opent samen met AI-assistent nieuwe pand Qredits

Koningin Máxima was dinsdag op bezoek bij Qredits. Onlangs is de niet-bancaire financier verhuisd naar een nieuwe locatie in Almelo. Samen met Artificial Intelligence-assistent Qarin heeft de koningin het nieuwe pand officieel geopend. Ook heeft ze verschillende informatiesessies bijgewoond over het thema duurzaamheid binnen het mkb.

Van onze redactie 28 juni 2023

Koningin maxima qredits

Koningin Máxima tijdens de opening van het nieuwe Qredits-pand in Almelo. Foto: Qredits

Qredits helpt ondernemers op weg door het verstrekken van kredieten en door het aanbieden van coaching en ondernemerstrainingen. De financier ziet het tevens als taak om in te spelen op trends en ontwikkelingen voor het mkb en zich daar hard voor te maken. Voor de officiële opening is daarom gekozen voor het thema ‘mkb helpen verduurzamen’.

Na de opening bezocht Koningin Máxima de ondernemersmarkt. Hier boden La Femme qui Rit, Namture, Six Senses, Rosy’s en AC De Branderij hun duurzame producten aan. Zo maakt Femke Mostert van La Femme que Rit nieuwe producten van gebruikt leder van oude banken. En gebruiken de broers Pul van Namture kokosnoten als een duurzaam alternatief voor plastic.

''Tweederde van het beschikbare budget van 5 miljoen euro is inmiddels besteed ter financiering van verduurzaming binnen het mkb. Dit is slechts het topje van de ijsberg''

André Dolsma, commercieel directeur Qredits

Ondernemers verduurzamen hun bedrijf

Tijdens een rondetafelgesprek heeft Máxima uitgebreid gesproken met ondernemers die ieder op hun eigen manier bezig zijn met verduurzaming van hun bedrijf. Mede mogelijk gemaakt door de MKB Duurzaamheidslening van Qredits, die als doel heeft om mkb bedrijven te ondersteunen bij het verduurzamen van hun bedrijfsactiviteiten. Deze lening is begin dit jaar geïntroduceerd in samenwerking met het Energiefonds Overijssel en de provincie Overijssel. Een lening met lage rente van 2,5 procent, waardoor ondernemers met de besparing in energie de lasten van de lening kunnen voldoen.

Vier ondernemers zaten aan tafel om over hun verduurzamingsplannen te vertellen. Melkveebedrijf Hakkers uit Anerveen investeert in een elektrische beregeningsinstallatie in plaats van een diesel aangedreven machine. Abdollah Alikouzay van Brommobiel Expert vertelde dat hij steeds meer vraag krijgt van klanten voor een elektrische brommobiel. Natasja Korenblik, mede eigenaar van Boerderijcamping De Beek, heeft met zonnepanelen een mooie verduurzaming doorgevoerd. Richard Paauwe van Brood Kadootjes heeft zijn bedrijfspand geïsoleerd en van zonnepanelen voorzien.

Lees ook: Romke de Jong (D66) over groene financiering mkb: ‘Je bedrijf is meer dan een reeks getallen’

Beleidsmakers willen mkb helpen verduurzamen

Koningin Máxima sprak met bestuurders uit de provincies en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) over wat er nodig én al beschikbaar is om het mkb in de volle breedte te helpen met verduurzaming. Adviesbureau KplusV presenteerde de resultaten van het onderzoek naar stimulering van verduurzaming van het mkb. Volgens het onderzoek willen ondernemers graag verduurzamen, maar vooral kleinere bedrijven hebben niet genoeg middelen om te investeren. Daarom hebben Qredits en de provincie Overijssel met goed resultaat de MKB Duurzaamheidslening ontwikkeld.

André Dolsma, commercieel directeur: ,,Deze pilot is begin dit jaar gestart in samenwerking met het Energiefonds Overijssel en de provincie Overijssel met als doel om kleinere bedrijven te ondersteunen bij het verduurzamen van hun bedrijfsactiviteiten. Inmiddels zijn reeds 65 ondernemers uit Overijssel gefinancierd vanuit deze pilot. Tweederde van het beschikbare budget van 5 miljoen euro is inmiddels besteed ter financiering van verduurzaming binnen het mkb. Dit is slechts het topje van de ijsberg. Deze verduurzaming bij de 65 ondernemers heeft 1,8 miljoen kWh aan energieopwekking opgeleverd, 96.000 kWh aan energiebesparing en bijna 48.000 m3 besparing van gas. Nu al hele mooie resultaten, waarmee de behoefte van het hele mkb in Nederland is aangetoond.”

André Dolsma was eerder dit jaar co-host van 'De Ondernemer Live'. Bekijk en beluister de uitzending onder nog eens terug.

&list=PLSdlWE9y-YxCK9oY7Sn9Y-ubjhpMC8eQt&index=25&t=188s

Lees ook: 1 op 3 kleine ondernemers technisch failliet: ‘Ze zitten echt in een spagaat’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws