Nieuws Koopkrachtcrisis

Daphne (23) moest binnen tien maanden haar drie sapbars sluiten: ‘Groente - en fruitprijzen over de kop’

Je hebt vallen en je hebt keihard vallen. Daphne van Heijningen deed het laatste. Een jaar geleden geleden nam de 23-jarige Westlandse drie SAP.BARREN over, om ze binnen tien maanden alle drie te sluiten. ‘Mensen worden voorzichtiger in deze tijd en je hebt te maken met steeds hogere inkoopprijzen. De groente en fruitprijzen gaan over de kop.’

Lisa Vos (AD) 31 maart 2023

Daphne van Heijningen sap bar prijsstijging groente fruit

Daphne Van Heijningen van de SAP.BAR. Ze moet haar derde zaak sluiten. Foto: Thierry Schut

,,We waren al aan het watertrappelen. Nu gaan we kopje onder. Het hoofd boven water houden in een tijd waar de economie niet met ons mee danst, is verdomd lastig”, vertelt de eigenaresse duidelijk aangeslagen aan de telefoon tegen het AD. ,,Enerzijds zie je het aantal klanten afnemen. Mensen worden nou eenmaal voorzichtiger in deze tijd. Anderzijds heb je te maken met steeds hogere inkoopprijzen. Groente- en fruitprijzen gaan over de kop.”

Ook volgens GroentenFruit Huis werden groenten en fruit het afgelopen jaar, onder andere door de hoge energieprijzen en hogere personeelskosten, behoorlijk duurder. Verse groente was vorige maand in Nederlandse winkels gemiddeld 18 procent hoger dan februari 2022, meldde het CBS. Van Heijningen spreekt zelfs over een prijsverschil van soms meer dan 30 procent in een jaar.

"Toen de zoveelste prijsstijging werd doorgevoerd, zaten mijn boekhoudster en ik met de handen in het haar. Nu hadden we geen idee meer"

Mei 2022 stopte de zaak in Delft, eind december die in ’s-Gravenzande en nu de derde en laatste locatie in Naaldwijk. ,,Toen de zoveelste prijsstijging werd doorgevoerd, zaten mijn boekhoudster en ik met de handen in het haar. We waren al zo bezig geweest net ‘beknibbelen'. Nu hadden we geen idee meer.” Afgelopen maandag trok de Westlandse haar conclusie. ,,Het is niet meer haalbaar. De deuren van de SAP.BAR gaan sluiten.”

Lees ook: Ondernemersstel Maud (26) en Tjeerd (31) opende vier zaken in vier jaar tijd

'Sapbar is sterk concept'

En snel ook. Zaterdag 1 april kunnen bezoekers voor het laatste terecht bij het tentje aan het Havenplein voor hun dagelijkse dosis vitamine - zowel in de vorm van smoothies, shots en sapjes.

Dat hiermee een - heel kort- hoofdstuk eindigt, gaat Van Heijningen niet in de koude kleren zitten. ,,Ik weet niet hoe lang ik nodig heb om dit te verwerken. Mijn hart wordt uit mijn lijf getrokken, zo moeilijk vind ik het. Niet alleen voor mezelf, maar zeker ook voor die meiden”, zegt ze, doelend op haar personeel. ,,We zijn met een team van achttien dames. Naast productie- en kantoormedewerkers, werken hier ook diëtisten, voedingsdeskundigen en voedingscoaches. Allemaal hebben een passie voor gezondheid en mensen helpen. Deze passie hun ontnemen - en zo abrupt ook - doet pijn.”

Extra pijnlijk is dat Van Heijningen ten tijde van het watertrappelen altijd geloof heeft gehouden. ,,Het is gewoon een super sterk concept. Niet alleen is er ruimte voor persoonlijk advies, ook is het de enige plek in Westland waar je überhaupt alleen gezonde dingen kan halen. Als ondernemer heb ik mijn ziel en zaligheid hierin gestopt, omdat ik er écht vertrouwen in had. Heb kan ik beter zeggen.”

Dat vertrouwen was zelfs zo groot, dat de Westlandse twee maanden geleden besloot om haar diëtistenpraktijk (die had ze ook nog) te laten vallen. ,,Ik wilde me volledig kunnen focussen op de SAP.BAR.”

"Sinds bekend is dat we gaan stoppen, staat het hier bomvol. Ik word overladen met knuffels, bloemen, luisterende oren en lieve woorden"

Leven met de dag

Weten wat de toekomst brengt - en wat voor hoofdstuk er nu aanbreekt - doet Van Heijningen niet. ,,Diep van binnen voel ik dat het goed gaat komen. Ook daar heb ik alle vertrouwen in. De wereld ligt aan mijn voeten. Maar wat ik ga doen? Ik heb geen idee - leef met de dag zogezegd.”

Daar komt bij dat ze niet eens aan denken toekomt. Het is drukker dan ooit in de SAP.BAR. ,,Buitenstaanders zullen het Westland bestempelen als een stugge gemeente, maar als je 'erin zit’ is dat het alles behalve. Sinds bekend is dat we gaan stoppen, staat het hier bomvol. Ik word overladen met knuffels, bloemen, luisterende oren en lieve woorden. Ik zeg je eerlijk: het is het enige wat ik nu nodig heb.”

Lees ook: Het verhaal achter de naam Innocent: 'Het zegt alles, maar vergt ook uitleg'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws