Nieuws Koopkrachtcrisis

Helft ondernemers heeft liquiditeitsproblemen maar wil toch verduurzamen

Liquiditeitsproblemen bij ondernemers zijn de afgelopen twee maanden weer fors toegenomen. Ondanks deze problemen wil een groot deel van de ondernemers toch gaan investeren in verduurzaming, maar hiervoor financiering vinden is nog een probleem.

Van onze redactie 26 oktober 2022

Liquiditeitsproblemen ondernemers onl verduurzamen financiering

Illustratie: Shutterstock

Dat blijkt uit onderzoek van ONL voor Ondernemers en Stichting MKB Financiering (SMF), dat elke twee maanden wordt uitgevoerd. Hoewel het sinds het begin van de peilingen - in maart 2020 - structureel beter ging met de liquiditeit onder ondernemers, gaat het sinds afgelopen maanden slechter. Zo gaf in mei 2022 nog 1 op de 3 ondernemers aan dat ze financieel in de problemen zaten, terwijl nu de helft van de ondernemers liquiditeitsproblemen heeft.

Deze situatie kwam voor het laatst voor in voorjaar 2021. Nog steeds geeft ongeveer een kwart van de ondernemers aan het probleem op te lossen door zichzelf geen of weinig salaris uit te keren.

Lees ook: ONL-voorman Biesheuvel pleit voor vaart achter TEK en een overgangsregeling

Ondernemers willen investeren in verduurzaming, maar financiering is moeilijk

Maar liefst 40 procent van de ondernemers geeft aan dat ze wel plannen hebben om te gaan investeren in verduurzaming. Het vinden van financiering hiervoor gaat echter moeilijk. Daarom wil bijna de helft hiervoor het eigen vermogen inzetten en slechts 7 procent wil dit via een bank financieren. Ruim de helft heeft echter nog geen idee waar ze de financiering vandaan kunnen halen. Ook de BMKB-Groen-regeling is nog grotendeels onbekend bij ondernemers. Slechts 1 op de 10 weet hoe ze van die regeling gebruik kunnen maken.

Lees ook: Schulphulpverlening verwacht barre tijden: vroegsignalering energierekening ondernemers in de maak

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws